Koen Hauser is tweede Fotograaf des Vaderlands

Julian Huijbregts 3031
Fotoweek benoemt Koen Hauser (1972) tot tweede Fotograaf des Vaderlands als opvolger van Ilvy Njiokiktjien. In Hauser ziet Stichting Fotoweek een fotograaf die als geen ander autonoom werk en commerciële fotografie met elkaar weet te combineren.

Persbericht:

Door zijn onderzoekende houding maakt Koen Hauser mensen bewust van de betekenis van fotografie in hun leven. Met deze eretitel is Hauser een jaar lang hét gezicht van de Nederlandse fotografie. Als ambassadeur van de fotografie zal hij veelvuldig optreden in de media.

Voor Fotoweek maakt Hauser een fotoserie in het thema 'Kijk! Mijn Geluk' die tijdens Fotoweek (12 - 21 september 2014) wordt onthuld en te zien zal zijn tijdens het internationale fotografiefestival BredaPhoto.

Koen Hauser

Koen Hauser (links) is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands

Hauser: een voorbeeld voor de fotografie

Koen Hauser werkt zowel als beeldend kunstenaar als in opdracht voor o.a. modemerken, dagbladen en tijdschriften. In zijn werk schuwt Hauser niet om moderne technieken te gebruiken en zo de werkelijkheid naar zijn hand te zetten.
Hauser heeft meerdere succesvolle projecten op zijn naam staan zoals een presentatie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, de tentoonstelling de Luister van het Land met archieffoto's van Spaarnestad Photo, Sculptural Nudes en het campagnebeeld voor de tentoonstelling Amazing Models in museum Boerhaave waarvoor hij Georgina Verbaan fotografeerde en daar vervolgens delen van een anatomisch model in monteerde.

Naast zijn vrije werk werkt hij in opdracht voor tijdschriften als LINDA, Volkskrant magazine, AvantGarde, Kunstbeeld, L'Officiel en Oog en wordt zijn werk tevens gepubliceerd in buitenlandse mode- en kunsttijdschriften. Het grote publiek kent zijn werk door de BN'ers die hij fotografeert zoals Caro Emerald en Loes Luca. Ook werkt Hauser voor merken als de Bijenkorf en Vlisco.

Koen Hauser

Foto © Koen Hauser - Fotograaf des Vaderlands - Edwin Oudshoorn doodsgewoon - kleding: Edwin Oudshoorn

Foto's van geluksmomenten

In opdracht van Fotoweek maakt Hauser een fotoserie in het thema Kijk! Mijn Geluk. Hij kiest ervoor om foto's van geluksmomenten te bewerken tot glamourfoto's. 'Geluk is één van de moeilijkste dingen om in beeld te vatten', aldus Hauser. Daarom wil hij de kracht en authenticiteit van spontane foto's van geluksmomenten als uitgangspunt nemen. Hij haalt de personen op de foto uit hun context en maakt ze mooi met technieken zoals we dat van reclame en glossy's gewend zijn. Zowel de oorspronkelijke foto als de bewerkte foto worden naast elkaar getoond. De kijker kan zo beide foto's met elkaar vergelijken en er zelf een oordeel over vormen.

Koen Hauser onbewerkt

Foto © Koen Hauser - Fotograaf des Vaderlands - Kijk! Mijn Geluk
Koen Hauser - bewerkt

Foto © Koen Hauser - Fotograaf des Vaderlands - Kijk! Mijn Geluk - Haar Tommy Hagen & Angelique Hoorn - Digital Art by Magic Group Media BV - Edwin Veer / Peter Witte

Hauser wil het publiek bij zijn serie betrekken en roept op om foto's van geluksmomenten in te sturen ter bewerking. Tijdens Fotoweek zal Hauser het geluk van het publiek vastleggen in een pop-up fotostudio.

Fotoweek 2014

Vrijdag 12 t/m zondag 21 september 2014 is de tweede editie van Fotoweek. Tien dagen lang staat heel Nederland in het teken van fotografie en valt er van alles te beleven voor iedereen die van foto's en fotograferen houdt.

www.defotoweek.nl - www.facebook.com/defotoweek - www.twitter.com/defotoweek