Kim Kardashian klaagt app ontwikkelaar aan

Kim Kardashian klaagt app-ontwikkelaar aan voor 10 miljoen dollar voor het gebruik van haar afbeelding zonder toestemming

Eefke Burg 394 0
De afgelopen tijd zijn er veel bekende personen in het nieuws die een foto van zichzelf van een fotograaf op hun Instagram-pagina hebben geplaatst zonder toestemming. Nu is er ander nieuws, nu Kim Kardashian een ontwikkelaar van een mobiele app heeft aangeklaagd, die haar foto gebruikte om hun ‘beauty app’ te promoten zonder toestemming. De reality-ster eist 10 miljoen dollar.

Het juridische team van Kim Kardashian noemde het ‘berekenende onwettige opzet door haar imago, bekendheid en universele herkenning toe te eigenen, te gebruiken en te exploiteren in een wereldwijde marketingcampagne.’ De advocaten van Kardashian geven aan dat de ontwikkelaars achter de app door het gebruik van haar imago ‘miljoenen dollars aan reclame- en promotiediensten van haar oogsten, allemaal zonder daarvoor te betalen.’

Kim Kardashian met name boos vanwege gebruik campagnefoto

De aanklacht is maar liefst 14 pagina’s lang, daar het bedrijf naar verluid gebruik begon te maken van haar afbeelding in september van dit jaar om hun app, de ‘Sweet Cam’ te promoten. Wat Kardashian nog meer irriteerde aan de campagne, is dat de foto in kwestie van haar eigen originele campagne voor haar KKW Beauty cosmetics line was.

Kardashian beweert met haar team van advocaten dat iHandy rechtstreeks heeft geprofiteerd van de ‘bekendheid, erkenning, reputatie en invloed’ van de influencer en claimen dat ze normaal gesproken een ‘dikke betaling’ zou krijgen voor goedkeuring van het gebruiken van de foto. Ze geeft aan dat ze erg selectief is in waar ze zich aan verbindt, om het merk dat ze zorgvuldig heeft opgebouwd te beschermen.

In het rapport staat: ‘Kardashion maakt geen gebruik van, noch onderschrijft de app en gaf geen toestemming voor en stemde niet in met het gebruik van haar naam, foto, afbeelding en persona, geheel of gedeeltelijk, aan de beklaagden om hiermee te adverteren of hun producten en diensten te promoten.’

Eerdere rechtszaak Kim Kardashian gewonnen

Kim Kardashian gelooft dat de daadwerkelijke schade die ze heeft geleden boven de tien miljoen uitkomt. Het is niet de enige rechtszaak die ze op dit gebied heeft aangespannen. Eerder diende ze een rechtszaak in tegen het Britse modemerk Missguided, waarin ze merkinbreuk meldde. Het bedrijf promootte met haar afbeelding copycat-kleding. In dit specifieke geval won ze $ 2.700.000,- plus haar gemaakte advocaatkosten.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke