Jimmy Nelson brengt ode aan Nederland

Redactie DIGIFO... 2022 0
Tijdens de recente pandemie met wereldwijde reisbeperkingen besefte Jimmy Nelson dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoefde te trekken om menselijke schoonheid te ontdekken. Dat inzicht leidde tot een nieuw project vlak bij huis. Het resulterende kunstboek Between the Sea & the Sky is een ode aan Nederland, Nelsons geadopteerde vaderland.

In Between the Sea & the Sky portretteert Jimmy Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in streek- en klederdracht en de omgeving die hen gevormd heeft.

Laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland

Deze artistieke reis voert van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland. Het 528 pagina's tellende boek over Nederlands erfgoed en klederdracht bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen die zijn vastgelegd met een op maat gemaakte analoge platencamera. De gedetailleerdheid van de foto’s, met contrastwerking en diepte, zorgt voor een romantische, schilderkunstige sfeer en hint subtiel naar het werk van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. De beelden ademen een respect voor mens en omgeving door Nelsons keuze voor een relatief laag perspectief en het gebruik van natuurlijk licht. De portretten en typisch Nederlandse landschappen worden gecompleteerd door reportage-beelden. Al wandelend, pratend en dansend tonen de mensen voor de camera hun manier van samenzijn, tegen de achtergrond van de hen zo vertrouwde zeehavens en gouden duinen aan de horizon of molens in weidse vergezichten.

Naast de fotografie bevatten de hoofdstukken van Between the Sea & the Sky geschiedenissen, mythen en spreuken uit de diverse streken. De teksten worden vergezeld van handgetekende landkaarten en illustraties van bijzondere symbolen, mythische personages en natuurlijke elementen. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlanders die eeuwenlang tegen het water streden om hun land, waarvan bijna een kwart onder zeeniveau ligt, veilig te houden. Dit vergde extreme kracht, solidariteit en uithoudingsvermogen die in hoge mate vormend zijn geweest voor de Nederlandse cultuur en identiteit.

Een samengestelde selectie van afbeeldingen kan worden gescand met de bekroonde gratis Jimmy Nelson-app, die unieke videobeelden achter de afbeelding onthult en de afbeeldingen tot leven brengt.

De kunstenaar        

Jimmy Nelson heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde. Vijf jaar later volgde Homage to Humanity (2018). Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk, waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft.  Met zijn gepassioneerde portretten viert Nelson de menselijke diversiteit en schoonheid. Het is Nelsons droom de mensheid te verbinden door een gevoel van liefde voor zichzelf, elkaar en de aarde. Alleen dan kunnen we onze kostbare planeet in stand houden.

Werk Jimmy Nelson komt tot leven

Vanaf 14 oktober zijn diverse beelden en verhalen uit Between the Sea & the Sky op een bijzondere manier te ervaren bij Fabrique des Lumières in Amsterdam. Het digitale kunstcentrum op het Westergasterrein opent dan de zintuigprikkelende expositie Jimmy Nelson: The Last Sentinels, Heroes from near and far. Deze immersive ervaring is een virtuele vertaling van het complete oeuvre van de kunstenaar. Bezoekers worden in beeld en geluid meegenomen langs meeslepend fotografisch werk, waarin Nelson de trots van leefgemeenschappen wereldwijd laat zien. Ga voor informatie en tickets naar Fabrique-lumieres.com.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie