Je eigen fotografiebedrijf: zo regel je het financiële aspect

Redactie DIGIFO... 504 0

Is fotografie je grote hobby? Dan droom je er misschien van om je eigen fotografiebedrijf te beginnen. Omdat dit behoorlijk wat kosten en onzekerheden met zich meebrengt, houd je de boot misschien nog wat af. Zonde, want hierdoor gaat jouw droom mogelijk nooit in vervulling. Om dit te voorkomen, bieden wij je de helpende hand. In deze tekst vertellen we je hoe je het financiële aspect regelt, zodat het toch mogelijk is om je eigen fotografiebedrijf te beginnen

Onderzoek of het financieel haalbaar is

Voordat je jouw eigen fotografiebedrijf start, is het verstandig om te onderzoeken of alles financieel haalbaar is. Als professioneel fotograaf kun je namelijk niet om bepaalde kosten heen. Allereerst heb je een goede camera nodig om foto’s mee te maken. Is fotografie al jarenlang je hobby? Dan heb je ongetwijfeld al een camera, waardoor je hier niet meer in hoeft te investeren. Daarnaast is het handig als je in het bezit bent van meerdere lenzen. Op deze manier kun je in iedere situatie mooie foto’s maken.

Als je een fotografiebedrijf begint, wil je waarschijnlijk ook een eigen studio hebben waarin je foto’s kunt maken. Heb je thuis nog een ruimte over? Dan kun je deze inrichten als fotostudio. Je maakt dan geen kosten voor de studio, maar je moet wel de nodige apparatuur aanschaffen. Omdat de kosten behoorlijk hoog op kunnen lopen, is het verstandig om eerst te onderzoeken of het financieel haalbaar is om je eigen fotografiebedrijf te starten. 

Maak het jezelf makkelijk en open een zakelijke rekening

Wanneer je een eigen fotografiebedrijf hebt, huren mensen jou in om foto’s te maken. Jij stuurt ze na afloop een factuur. Op deze factuur vermeld je onder meer het rekeningnummer waarop ze het verschuldigde bedrag over dienen te maken. Veel beginnende ondernemers gebruiken hier hun privérekening voor. Wettelijk gezien mag dit, maar jouw bank wil liever niet dat je een privérekening voor zakelijke doeleinden gebruikt. Open daarom een zakelijke rekening wanneer je als professioneel fotograaf aan de slag gaat.

Een zakelijke rekening openen kost weliswaar geld, maar jij moet je hier niet door laten leiden. Je profiteert namelijk ook van een aantal voordelen door zo’n rekening te openen. Zo hoef je niet langer uit te zoeken welke transacties zakelijk en welke privé zijn, iets wat wel het geval is als je jouw privérekening voor zakelijke doeleinden gebruikt. Hierdoor ben je veel minder tijd kwijt aan de administratie van je fotografiebedrijf. Ben je overtuigd? Dan kun je direct een zakelijke rekening online openen.

Zet een administratie op

Zeg je jouw baan in loondienst op om je eigen fotografiebedrijf te beginnen? Dan moet je er zelf voor zorgen dat er voldoende geld binnenkomt. Omdat je in het begin mogelijk nog niet bijzonder veel opdrachten hebt, kan het behoorlijk stressvol zijn. Daarom wil je misschien inzicht hebben in de financiën van je bedrijf. Het opzetten van een administratie biedt in dat geval uitkomst.

Zodra je voor jezelf begint, is het verstandig om direct een administratie op te zetten. Dit is overigens wettelijk verplicht voor ieder bedrijf in Nederland. Heb je een hekel aan boekhouden? Of weet je niet hoe je een administratie opzet? Schakel dan de hulp van een financieel adviseur in. Zo’n iemand kan een administratie voor je opzetten, maar ook de hele boekhouding voor je doen.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie