Intieme portretten in Nederlands Fotomuseum

Redactie DIGIFOTO Pro
Personen, identiteit en cultuur gevangen in videobeelden en foto's. Dat is waar het om draait op de exposities 'Walk on a line...' en 'Nunusaku' in het Nederlands Fotomuseum. Niet één, maar twee tentoonstellingen die de mens portretteren op een intieme manier.

De twee exposities 'Walk on a line...' en 'Nunusaku' zijn totaal verschillend, maar in beide worden intieme beelden getoond van mensen en hun omgeving. Elke foto vertelt hierbij zijn eigen verhaal.

Walk on a line...

Jong talent Paulien Oltheten (1982) reist met haar camera de hele wereld over. In de landen die ze bezoekt maakt ze op straat foto's en films van mensen die langslopen of rondhangen.

Ze wacht daarbij niet op dat ene moment, maar creëert deze zelf. Oltheten observeert een omgeving en past daarin zelf dingen aan. De beelden bestaan dan ook uit een kruising tussen echt en manipulatie.

Voor deze expositie maakte Oltheten een nieuwe installatie waarin haar videowerk het uitgangspunt is.

Foto © Paulien Oltheten

Nunusaku

Fotografenduo Geert van Kesteren en Conny Luhulima brengen verhalen van migratie in beeld. Precies zestig jaar geleden kwamen vierduizend Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland. De worsteling met hun inheemse geschiedenis en koloniale en neokoloniale verleden, is een kwestie die nog steeds aan de gang is.

Van Kesteren zocht om deze reden naar verhalen over het inheemse volk op het Molukse eiland Ceram, maar ook verhalen over Molukkers in Nederland. Deze verhalen brengt hij in beeld door middel van portretten, maar ook door middel van huiskamerbeelden.

Foto © Conny Luhulima

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie