Interessante video over Collodiumfotograaf David Rambow

Interessante video over Collodiumfotograaf David Rambow

Nadja Geskus 1483 0
David Rambow ziet niet alleen een charme in analoge fotografie, maar is een zeer bekwaam gebruiker van de oude Wet Plate techniek. Wet Plate fotografie, ook wel Collodion fotografie, is een oude vorm van fotografie. Tegenwoordig duiken steeds meer mensen op die gebruik maken van deze techniek. Ontdek in deze korte documentaire hoe David Rambow geïnteresseerd raakte in deze techniek en hoe hij het in leven houdt voor de volgende generatie.

“Ik behoor tot een zeer klein aantal mensen in de Verenigde Staten die regelmatig de authentieke "Wet plate" fotografische techniek gebruikt om fine art ambrotypieën en tintypes te produceren,” zegt David Rambow op zijn site.

Wete Plate techniek

De Engelsman Frederick Scott Archer was de uitvinder van de Wet Plate techniek. De eerste foto die gebruik maakte van deze techniek, werd in 1851 genomen. Dit was tevens de eerste camera die gebruik maakte van een zelfgemaakt negatief. Hiervoor bestonden er alleen maar unieke foto’s die direct op fotopapier werden gemaakt. Met de techniek van een negatief op een glasplaat, kon men een foto meerdere keren afdrukken. 

Documentaire

De documentaire duurt slechts 12 minuten, maar bevat interessante informatie over het gehele proces van Wet Plate fotografie.

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja