Tricky..

Hoe goed ken jij je bokeh? Zien we links of rechts f/1.4?

Siem van Woerkom 664
Fotograaf Pierre Lambert heeft een video online gezet waarbij hij aan wil tonen dat het niet altijd om de nummertjes gaat.

Bokeh test

Hoe veel verschil zit er nu echt tussen f/1.4 en f/1.8? Fotograaf en YouTuber Pierre Lambert besloot om een video te maken waarin hij een blinde 'smaaktest' uit te voeren om er zo achter te komen of zijn kijkers het verschil zouden kunnen zien tussen foto's genomen met diafragma waarder als f/1.4 als f/1.8, met een paar extra foto's erin die met f/2.8, f/4 en f/5.6 geschoten waren. 

De reacties op de video verschillen enorm maar het kwam erop aan dat vrijwel niemand het verschil tussen f/1.4 en f/1.8 kon herkennen. De video is hieronder te zien, waarin Lambert met meerdere prime lenzen de stad in gaat om voorbeelden te schieten en het te hebben over de verschillen tussen de objectieven.

De vraag die hij vooral aan wil kaarten is: 'Is het echt nodig om bijna 2x zoveel te betalen voor 1 stop meer licht en wat betere bokeh?'.

Verschil moeilijk te zien

Natuurlijk gaat dit gesprek over meer dan de kwaliteit van de bokeh. De meeste f/1.4 lenzen zijn gemaakt voor professioneel gebruik, met een betere bouwkwaliteit en optieken van hogere kwaliteit. Bovendien maakt de extra 2/3 van een stop licht een behoorlijk verschil wanneer je iets fotografeert als astrofotografie. Hierdoor is o.a de SIGMA 14mm F1.8 DG HSM | Art bijvoorbeeld enorm populair onder fotografen die graag shots maken van de sterrenhemel in combinatie met landschap foto's. 

Maar voor het merendeel van het grote publiek zullen de verschillen in kwaliteit niet afwegen tegen het prijsverschil. Afbeeldingen van veel beginner en semi-pro fotografen gaan puur online, waardoor ze gecomprimeerd worden en alleen het daglicht zien op sociale media en/of op een smartphonescherm. Hierdoor stelt Pierre dat de resultaten te veel op elkaar lijken om het prijsverschil te rechtvaardigen. Hij stelt voor het geld te sparen en het opnieuw te investeren in nieuwe apparatuur of cursussen en zo beter te worden in fotografie. Ben je het met hem eens?

Hieronder is overigens de foto uit de header te zien, met het juiste antwoord. Lastig? Inderdaad..

bokeh

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem