De geschiedenis van stop motion

Hoe een insectenverzamelaar de ontwikkeling van stop motion versnelde

Eefke Burg 142 0
Het blijft een vreemd verhaal. De obsessie van één man om insecten te laten dansen heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de ontwikkeling van stop motion verbeterde en beïnvloedde daarmee een paar van de meest iconische films allertijden. Hoe dat zo kwam? Je leest het hier.

Stop motion gebruik uit noodzaak

De Russische fotograaf en filmmaker Wladyslaw Starewicz was bezig met een video om een aantal vechtende kevers vast te leggen. Dit lukte echter niet omdat de kevers niet wilden vechten onder de lichten die hij voor ze had opgesteld. Hij werd daardoor gedwongen om een ander pad te verzinnen wat stop motion tot het resultaat had. Het resultaat was een vreemde video van dansende en vreemdgaande insecten.

De techniek zorgde ervoor dat hij een succesvolle filmcarrière kreeg, maar heeft ook grote invloed gehad op grote werken in Hollywood. Starewicz was uiteindelijk niet de uitvinder van stop motion fotografie, maar zijn werk, aanvankelijk simplistisch, groeide uit tot complexe bewegingen van ‘poppen’ met draad en plastic, werd uiteindelijk een hit in cinema.

 

 

Stop motion films van Starewicz inspireren ook vandaag de dag nog Hollywood

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte Starewicz als regisseur en cameraman voor live-actiefilms voordat hij naar Parijs vluchtte om het Rode Leger te ontwijken terwijl ze de Krim veroverden. Eenmaal in Frankrijk begon hij te werken als een cameraman voordat hij overging tot het maken van films met poppen, waarbij hij meerdere hitfilms produceerde die vandaag de dag nog steeds worden genoemd. In 2009 noemde Wes Anderson het werk "Le Roman de Renard" van Starewicz als inspiratie voor de film  ‘Fantastic Mr. Fox.’

In de video komt een fascinerende en bizarre geschiedenis van een techniek aan bod die vandaag de dag nog steeds populair is, hoewel aanzienlijk eenvoudiger te produceren!

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke