Het vinden van een geschikte locatie voor (dieren)portretten

Met wandelen en Google kom je ver

Het vinden van een geschikte locatie voor (dieren)portretten

Redactie DIGIFOTO Pro 1909

Het vinden van de juiste locatie voor (portret)fotografie kan lastig zijn wanneer je niet weet waar te beginnen. Vaak zien we geschikte locaties in onze directe omgeving over het hoofd, totdat we er met een andere blik naar proberen te kijken. Eerder nam digifoto Pro ambassadeur Karin de Bruin je al mee in haar proces van het vinden voor een geschikte locatie voor landschapsfotografie. Nu doet Yong Lei van Barlingen een boekje open over hoe zij haar locaties vindt voor haar specialisme: hondenfotografie. Natuurlijk zijn haar tips ook toepasbaar op andere vormen van (portret)fotografie.

Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 1.2022. Tekst en fotografie Yong Lei van Barlingen

De locatie waarop ik fotografeer speelt een grote rol in het eindresultaat. Naast het vastleggen van het karakter en het uiterlijk van de hond(en), is de omgeving op de achtergrond bepalend voor de sfeer van mijn foto’s. Zo geeft een natuurlijke omgeving een heel andere sfeer dan een stedelijke omgeving. Een van de belangrijkste dingen waar ik rekening mee houd, is het weer. Ik fotografeer altijd in de buitenlucht en fotograferen in een flinke regenbui is geen pretje. Toch deins ik ook niet meteen terug voor een kleine miezerbui, dit kan zelfs een leuk effect hebben in de foto’s.

Ik fotografeer door heel Nederland en het welzijn van de hond staat bij mij op nummer één. Daarom vraag ik op voorhand aan de eigenaar hoe lang de hond maximaal in een auto kan reizen. Ook hoor ik graag het verhaal en de wensen van de eigenaar van de hond. Ik sta open voor alle ideeën en vind het belangrijk dat de eigenaar de foto’s krijgt die zij graag willen hebben, uiteraard binnen wat mogelijk is. Aan de hand van deze informatie ga ik op zoek naar een geschikte locatie. Soms heb ik meteen mooie plekken in mijn hoofd, andere keren gebruik ik Google om locaties te vinden waar ik nog nooit ben geweest. Op het internet kun je veel informatie opdoen over de omgeving die je op het oog hebt. Wanneer ik een locatie heb gevonden via Google Maps, gebruik ik de routeplanner om te kijken hoe ver het reizen is en of dit past binnen wat de eigenaar heeft aangegeven. 

Natuur versus stad

De meeste klanten kiezen voor een bosrijke omgeving. In sommige bossen kun je zelfs met Google Street View een deel van het bos bekijken. Ook zijn er tegenwoordig veel internetfora waar mensen foto’s en verhalen plaatsen over een bosroute. Soms heeft een bos zelfs een eigen website waarop je relevante informatie kunt achterhalen, bijvoorbeeld of honden er los mogen lopen. Eenmaal ter plaatse zijn er in een bos altijd interessante elementen om mee te werken, om steeds weer een andere foto te maken. Zo kun je een stukje mos gebruiken of een omgevallen boomstam. Let wel op, veiligheid gaat voor alles. Check goed of het object waarop je de hond wil fotograferen, stevig genoeg is en de hond er niet zomaar vanaf kan vallen of doorheen kan zakken.

In een stedelijke omgeving vind ik het leuk om opzoek te gaan naar reflecties en lijnenspel. In een compositie maken reflecties het beeld vaak dynamischer en kunnen lijnen de aandacht van de kijker sturen naar het onderwerp. Ook kun je het lijnenspel onderbreken door het onderwerp, in mijn geval de hond, er middenin te zetten. Voor het creëren van een reflectie in een foto ben je niet alleen afhankelijk van water. Je kunt ook gebruik maken van een raam, een spiegel of een glanzend oppervlakte.

Het leukste van het fotograferen op een voor mij onbekende locatie is dat ik mijzelf kan uitdagen. Ik heb weliswaar onderzoek gedaan, maar wel niet helemaal precies wat ik ga tegenkomen. 

Ik kijk veelvuldig om me heen en probeer te bepalen welke kansen ik zie. Hoeveel ruimte is er en kan ik hier makkelijk bewegen? Wat kan ik allemaal met de elementen in de buurt? Waar komt het licht vandaan en welk standpunt kan ik het beste innemen? Het stellen van dit soort vragen, houdt me scherp en elke locatie heeft een eigen charme. 

Dichtbij huis

Voor het vinden van mooie locaties, hoef je niet altijd ver te reizen of Google te gebruiken. Je kunt ook prachtige locaties in je omgeving vinden, zolang je er met een open blik naar blijft kijken. Ik vind het heerlijk om een stuk buiten te lopen. Soms rij ik een stukje met de auto naar een natuurgebied toe, kom ik onderweg al leuke plekken tegen en loop ik vervolgens door de natuur. Ook de natuurgebieden die ik in mijn omgeving ken zien er nooit hetzelfde uit. De natuur is constant aan verandering onderhevig, al is het alleen al in de verschillende seizoenen. Zo staat de in het najaar de heide prachtig in bloei en de rest van het jaar helemaal niet. Toch hoef je de heide niet te mijden, ook wanneer ze niet bloeit, kun je er fotograferen. Ook het weer maakt dat de wereld om ons heen er steeds weer anders uitziet. Fotografeer eens als het mistig is of wanneer het een beetje heeft gesneeuwd. 

Ook ons stedelijk landschap is aan verandering onderhevig. Er zijn steeds weer gebouwen die verbouwd of herbouwd worden en daarna een andere sfeer met zich meebrengen dan voorheen. Je kunt zo steeds tegen mooie fotolocaties aanlopen die je voorheen nog niet had gezien. Ook hierbij is het belangrijk om goed te blijven kijken. Soms kunnen de meest simpele objecten en gebouwen prachtige foto’s opleveren. Zo zag ik in een woonwijk rijen met prachtige roze bloemen en plaatste ik een hond tussen laaghangende takken van een boom.

Locaties opslaan

Wanneer ik op pad ga om nieuwe locaties te ontdekken neem ik altijd mijn telefoon mee. Via de app ‘Pin Drop’ kan ik heel precies een gevonden locatie op de kaart zetten. Het fijne hiervan is dat ik foto’s kan toevoegen aan de pin. Zo kan ik van te voren bedenken en bekijken vanuit welke hoek ik een foto wil gaan maken. Ik geef elke pin een naam en kan wat in de notities noteren wanneer dit nodig is. 

Soms ga ik samen met een vriendin en haar hond een stuk wandelen en kom ik de mooiste plekken tegen. Dan kan ik direct aan de slag. Een andere keer vraag ik aan vrienden of zij met hun hond mee op pad willen, omdat ik iets wil proberen op een locatie. Door vooraf test shots te maken kan ik zien of mijn idee overeenkomt met de praktijk en ben ik zo beter voorbereid, wanneer ik met een fotoserie voor een klant aan de slag ga.

Conclusie

Het vinden van nieuwe locaties is voor mij een mix van gericht zoeken op het internet en veel speuren in de buitenlucht. Wanneer je verder van huis gaat fotograferen, kun je vanachter de computer al veel research doen. Maar vergeet niet dat je niet altijd ver van huis hoeft om een mooie locatie te scouten. Ook in je directe omgeving liggen steeds weer mooie plekjes binnen handbereik. Ga eropuit en kijk om je heen. Speel met de weersomstandigheden en bezoek dezelfde plek eens in een ander seizoen. Zowel de natuur als de stad is steeds aan verandering onderhevig en per dag kan de lichtinval dusdanig anders zijn, dat zelfs de saaiste locatie die je elke dag passeert, nieuwe kansen biedt.

Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 1.2022. Tekst en fotografie Yong Lei van Barlingen

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie