Green.L 250D close-up lenzen

Het alternatief voor een macro-objectief

Remco Stunnenberg 393 0
Macrofotografie is een zeer boeiende vorm van fotografie. Het vereist wel speciale macro-objectieven. Of toch niet? Er zijn ook Green.L Close-up lenzen. Dit zijn filters speciaal voor macrofotografie.

Je schroeft de Green.L 250D close-up lens eenvoudig op de voorkant van je objectief. De 250D heeft twee achromatische elementen om chromatische aberraties te corrigeren, een vergrotingsfactor van +4 - afhankelijk van het gebruikte objectief - en werkt het beste tussen 30 en 135mm. Grotere zoomstanden kunnen de scherpte aan de randen beinvloeden. De Green.L 250D close-up lens is leverbaar van 49- t/m 77mm.

Verschillende sterkte

Met behulp van een close-up filter kun je van dichterbij scherpstellen dan de minimale afstand waarop jouw objectief normaal kan scherpstellen. Je draait de close-up filter voor op je lens. Er zijn close-up filters met verschillende sterkte, +1, +2, +3 en +4. Hoe dichtbij je kunt, verschilt per objectief en de combinatie van de close-up filter.

Voorbeeld

Voorbeeld: met combinatie +1 kun je een opname maken tot 35cm afstand en met een +3 tot 20 cm (zie hieronder hoe je het exact kan berekenen). Indien gewenst kun je 2 filters op elkaar draaien om nog dichterbij te fotograferen. Een verlenging van de belichtingstijd is niet nodig.

De formule luidt:

X : ( D * X + 1)

Hierbij is X de minimale scherpstelafstand van jouw objectief in meters, en D het dioptrie getal (sterkte) op de close-up lens.

Rekenvoorbeeld:


Je hebt een objectief dat kan scherpstellen vanaf 55 centimeter en je gebruikt de close-up filter met een sterkte van +3. In dit geval luidt de rekensom:
0.55 : ( 3 * 0.55 + 1 ) en dit is hetzelfde als
0.55 : ( 1.65 + 1 ) ofwel
0.55 : 2.65 = 0.21 Meter, dus 21 centimeter

Prijs (vanaf) €44.95

Info Lamina 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco