"Help, de belichtingsmeting van mijn camera werkt niet"

"Help, de belichtingsmeting van mijn camera werkt niet"

Redactie DIGIFOTO Pro 1464

De ene foto was te licht, de andere te donker… wij ontvingen een mail van een lezer die op het punt stond zijn camera op te sturen naar een reparatieservice, maar zich toch begon af te vragen of hij zelf iets fout deed. Wij legden de vraag voor aan fotografie dokter Dré de Man.

Vraag het dokter Dré 

Regelmatig krijgen wij op de redactie vragen van lezers over technische aspecten van fotografie. Soms werkt een camera niet zoals verwacht, soms vraagt iemand zich af hoe een specialistische bewerking moet worden uitgevoerd. Hoewel wij over vrijwel alle onderwerpen schrijven en hebben geschreven, kunnen we op sommige vragen niet meteen een kant-en-klaar antwoord geven. Voor dit soort vragen hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen: vraag het Dré. Onze fotografiedokter Dré de Man heeft vrijwel overal een antwoord op. Heb jij ook een prangende vraag? Vraag het Dré! 
Mail naar: dokterdre@clipboardmedia.nl

Belichtingsmeting 

Belichtingsmeting - De belichtingsmeting heeft bij alle camera’s iets onbegrijpelijks. Aan de ene kant is het een soort wonder hoe vaak de camera ook in moeilijke omstandigheden de juiste belichting weet te kiezen en aan de andere kant zie je dat de camera er soms om onbegrijpelijke redenen helemaal naast zit.

Alhoewel… soms lijkt het alleen maar zo en ligt de fout toch echt bij jou. Zo ook in de situatie die wij per mail ontvingen. De ene foto was veel te licht de volgende weer te donker, dan ging het ook weer goed, er leek geen systeem in te zitten. Sommige foto’s met tegenlicht klopten weer wel, terwijl het bij hele gewone foto’s weer helemaal mis ging…

We vroegen hem eerst de camera uit te zetten en opnieuw foto’s te maken. Dat hielp, maar hij had het eerder gedaan en de fout bleef terugkomen. Maar de exif-gegevens van zijn foto’s gaven een goede indicatie: veel foto’s waren gemaakt met wisselende belichtingscorrecties. Het kon bijna niet anders dan dat bracketing was ingeschakeld.

Sneltoets bracketing

Tegenwoordig hebben - om die reden - steeds minder camera’s een specifieke bracketing-knop en zit die functie vaker in een “quick”-menu. Maar bijna altijd kun je wel de functie bracketing toewijzen aan één van de programmeerbare functieknoppen. Druk je die dan ongemerkt in en let je niet op alle zoekeraanduidingen, dan heb je al snel de poppen aan het dansen. 

Een andere fout met bracketing kan zijn dat je denkt dat je de bracketing-serie afgesloten hebt, maar dat dat die nog niet afgerond is. Dan maak je dus ongemerkt nog een paar foto’s in bracketing-modus. Mede om die reden is het handig wanneer je bracketing combineert met snelle serie-opnames. 

Andere problemen met bracketing en belichting - belichtingsmeting 

Overigens kun je ook andere gekke dingen krijgen met bracketing, sommige camera’s kun je niet uitzetten voordat de serie opnamen gemaakt is en wanneer je focus bracketing of witbalansbracketing ingeschakeld hebt, kun je ook vreemde resultaten krijgen. 

Ook kun je hele extreme belichtingsfouten krijgen al je spotmeting inschakelt of hoge lichten gebaseerde meting – als je camera daarover beschikt. 

Het omgekeerde probleem is ook mogelijk: je schakelt bracketing in en het werkt niet, of maar gedeeltelijk. Dat komt meestal doordat bracketing een sluitertijd- of diafragmawaarde moet kiezen, die niet beschikbaar is. Een andere verklaring is dat een andere instelling niet samengaat met bracketing, zoals bij Canon R-camera’s het geval is met de stille sluiter. 

Een laatste puntje om op te letten: met bracketing kom je al snel uit op een te lange sluitertijd. Een statief is dan vaak erg handig. Belichtingsmeting 

Meer antwoorden van dokter Dré? Neem een abonnement op DIGIFOTO Pro.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie