'Terwijl ik tegenover jullie sta zitten diezelfde mannen nog altijd diep ondergronds. Met gevaar voor eigen leven, zonder betaling of compensatie.'

Hedendaagse slavernij in beeld

Geert van der Klugt 765 0
Fotografe Lisa Kristin reist de wereld rond om de ongelooflijk tragische, hedendaagse slavernij te documenteren. Zij deelt in de onderstaande video angstaanjagende, doch prachtige beelden van Congolese mijnwerkers tot Nepalese stratenmakers. 27 miljoen mensen leven nog steeds zonder vrijheid. Kristin werkt aan een oplossing - beginnend met fotografie.

Lisa Kristine

'Ik bevind me meters ondergronds in een illegale mijnschacht in Ghana. De lucht is gevuld met stof en hitte - ademen kost moeite. Ik voel de lichte aanraking van passerende, zwetende lichamen, maar ik zie niets. Ik hoor geluiden, vooral gekuch van de mannen en het breken van steen. Net als de anderen draag ik een flikkerend, goedkoop zaklampje op mijn hoofd. Nadat ik bijna uitglijd herinner ik me plots dat een mijnwerker - waar ik een paar dagen terug een gesprek mee voerde - op dezelfde wijze zijn grip verloor en tientallen meters naar beneden stortte', vangt Kristine aan.

'Terwijl ik tegenover jullie sta zitten diezelfde mannen nog altijd diep ondergronds. Met gevaar voor eigen leven, zonder betaling of compensatie.' Bekijk het gehele TED item, met beeld en al, in de onderstaande video.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert