HDR gebruiken voor landschapsfotografie

Amy Schutte 950
High Dynamic Range fotografie is handig bij foto’s waarin een groot verschil zit tussen de hooglichten en schaduwen. Ons oog kan deze verschillen goed waarnemen, maar de sensor van je camera heeft daar vaak meer moeite mee.

HDR

Door verschillende opnamen te ‘bracketen’, en deze later samen te voegen, kun je dat probleem ondervangen. Dit wordt veel gebruikt voor stadsgezichten en straatfotografie in het donker. De donkere delen van de stad in contrast met de lichtjes, zijn vaak niet in een keer door de sensor vast te leggen.

Landschap

Minder zie je het gebruik van HDR in landschapsfotografie. Terwijl je daar ook regelmatig met grote contrasten te maken hebt. Contrasten die je met het oog goed kunt zien; je kunt nog steeds details waarnemen in de schaduwen en in de lichte delen. Je ogen wennen namelijk snel aan het verschil in contrast. Een sensor is een statisch element en kan zich niet aanpassen. Elke sensor heeft een bepaalde capaciteit, en deze capaciteiten worden natuurlijk steeds beter. Wellicht dat HDR in de toekomst wel helemaal overbodig wordt. Maar vooralsnog leveren deze verschillen vaak problemen op.

Bos

Denk maar eens aan een bos. De zon komt door de bomen en veroorzaakt lichte partijen. Je kunt natuurlijk kiezen voor silhouetten, of wanneer je in RAW fotografeert valt er vaak nog wel flink wat informatie terug te halen. In sommige gevallen kan een verloopfilter werken, maar dan moet er een vrij scherpe scheidslijn zijn tussen licht en donker. Je hoeft niet echter geen concessies te doen, want je kunt HDR natuurlijk ook prima voor landschappen inzetten.

Praktische tips

Uiteraard kun je, voor een goede HDR foto, je foto’s het beste handmatig bracketen. Sommige cameramodellen bieden de functie wel aan, maar niet altijd hebben ze een hele stop tussen de verschillende opnamen. En dat is wel aan te raden. Bovendien heb je dan altijd de controle over je foto’s. Gebruik bij voorkeur een afstandsbediening om af te drukken.
Gebruik altijd een statief. Zo voorkom je beweging tussen de opnamen en is ook je foto van de donkere delen - met langere sluitertijd - scherp.
Zet je camera in aperture priority of volledig handmatig, zodat alle opnamen dezelfde scherptediepte hebben.
Zet ook de focus op handmatig, zodat deze niet verandert tussen de opnamen door.
Neem de foto’s met tenminste een hele stop verschil. In de meeste gevallen zijn 3 opnamen voldoende, maar je kunt er natuurlijk meer maken als dat nodig is.

Histogram

Controleer het histogram van de twee uiterste foto’s, dus de donkerste en de lichtste. Bij de donkerste zal de piek aan de linkerkant van het histogram zitten. Je foto zal het histogram vertonen van een sterk onderbelichte foto, maar dat klopt. Je kunt, in dit geval, beter teveel onderbelichten dan te weinig. Het histogram dat overbelicht is, zal de piek aan de rechterkant vertonen. De rest van de opnamen vallen hiertussen, dus als je deze twee opnamen hebt gecontroleerd hoef je de rest niet te bekijken.

Zonsondergang en zonsopgang

Bij zonsopgangen en zonsondergangen is HDR een goed middel om het dynamisch bereik wat uit te breiden. De hooglichten van de zon maar ook de details in de diepe schaduwen komen zo het best tot hun recht. Net als overschaduwde bos partijen, waar de zon door de bomen heen piept. Of denk eens aan fotograferen bij volle maan. HDR is dus juist prima geschikt voor landschappen!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy