Nadert het einde van HDR?

HDR fotografie is binnenkort geschiedenis

Amy Schutte 2486
Tijden veranderen snel en technologie ontwikkelt zich in een razend tempo. Dat geldt zeker ook voor camera’s. Dat is fijn voor ons, fotografen, want camera-apparatuur wordt steeds beter. Vooruitgang is positief, maar misschien iets minder voor de ontwikkelaars van software voor HDR, zoals Photomatix en Oloneo. Want het zou zomaar eens kunnen dat HDR binnenkort niet meer nodig is.

HDR

High Dynamic Range fotografie is een techniek waarbij je verschillende foto’s samenvoegt tot één foto. Voor fotografie van plaatsen met hoge contrasten, zoals een verlichte stad in het donker, is het bijzonder waardevol.
Elke camera heeft een bepaalde Dynamic Range; eigenlijk is dat hoe goed je details zichtbaar krijgt in de donkerste delen en lichtste delen van een foto op het moment dat die ver uit elkaar liggen. Bij betere (duurdere) camera’s is de dynamic range hoger dan bij oudere camera’s of instapmodellen. Lukt het niet om alle details in het donkerste en lichtste te behouden in de foto, dan maak je verschillende foto’s met verschillende belichtingen en voeg je ze samen - tone mapping.

Betere sensor

Bij de camera’s die nu op de markt komen is de dynamic range ongelofelijk hoog. Nu zijn dat vooral nog de dure Phase One, MamiyaLeaf en Hasselblad’s, omdat die steengoede sensors hebben. In de fotografie duurt het echter nooit lang voordat de consumentenmarkt een inhaalslag maakt.
Het zal dus minder snel nodig zijn om foto’s met verschillende belichtingen (bracketing) te maken. Met een goede sensor zijn de details er al en kunnen met eenvoudige bewerkingen van de RAW file uitstekend naar boven worden gebracht. Dat scheelt veel tijd, want waar je eerst de instellingen een paar keer moest aanpassen en af moest drukken, kun je nu veel sneller van plaats veranderen en andere foto’s maken. Bovendien ben je veel minder tijd kwijt aan het nabewerken.  

Software

De software die gespecialiseerd is in HDR werkt goed en is ontzettend nuttig. Maar als de ontwikkeling in sensors op dit tempo doorgaat, zal tone-mapping straks veel minder nodig zijn en op termijn wellicht helemaal verdwijnen. Uiteindelijk is deze techniek er om de tekortkomingen van je camera op te lossen. Minder tekortkomingen is dus minder noodzaak om HDR te schieten.
Vooralsnog lijken deze software bedrijven wat achter te blijven met het aanpassen van hun software. Volgens sommigen zouden ze zich moeten specialiseren in voorinstellingen om RAW foto’s met sterk tegengestelde contrasten vanuit een preset op te knappen. Want er moet nog steeds flink wat aan gebeuren, ook met een fantastische sensor.
Het is in elk geval te hopen dat ze de boot niet missen, want de ontwikkeling gaat met een razend tempo. Over een paar jaar is tone-mapping wellicht iets waar we niet meer over lezen in fotografie tutorials maar in geschiedenisboeken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy