400 megapixel!

Hasselblad H6D-400c MS: 400 megapixel

Jasper van Bladel 1038 0
Hasselblad komt met de H6D-400c MS. Deze camera kan beelden maken met een resolutie van maar liefst 400 megapixel door zes beelden van 100 megapixel te combineren.

Musea en archieven hebben behoefte aan geschikte apparatuur om hun kunst en archiefstukken te digitaliseren. Deze nieuwe Hasselblad moet daar prima geschikt voor zijn - net zoals eerdere camera’s van het Zweedse merk. 

6-shot

Om tot die indrukwekkende resolutie van 400 megapixel te komen combineert de camera zes verschillende beelden van 100 megapixel. Bij de eerste vier opnames beweegt de sensor elke keer één pixel om zo alle verschillende kleurinformatie uit de opname te halen. Bij de laatste twee opnames gebeurt er iets anders, want daarbij beweegt de sensor een halve pixel horizontaal en dan nog eens een halve pixel verticaal. Deze zes beelden samen vormen daarna samen één beeld met het equivalent van 400 megapixel. Het resultaat is een 2,4 GB groot bestand met een resolutie van 23200 x 17400 pixels. 

4-shot

Er is overigens ook een 4-shot modus, waarbij enkel de eerste vier stappen van het 6-shot proces worden gevolgd. Resultaat is een 100 megapixel bestand waarin alle rode, groene en blauwe kleurinformatie exact opgenomen is. 

Prijs

Natuurlijk is een dergelijk stuk hoogstaande techniek niet goedkoop. De H6D-400c MS kost € 39,999 exclusief BTW. In maart 2018 worden de eerste camera’s uitgeleverd, maar je kunt de camera vanaf vandaag al wel pre-orderen.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper