Hands-on met de eerste actioncams van Nikon

Hands-on met de eerste actioncams van Nikon

Redactie DIGIFO... 834 0
Begin 2016 kondigde Nikon aan een eerste stap te zetten in de wereld van actioncams. Het bedrijf heeft nu drie camera's uitgebracht in de KeyMission-lijn, waaronder een 360 graden camera. Vorig jaar gingen we naar de Euromast in Rotterdam om deze camera's aan de tand te voelen.

Nikon begint de KeyMission reeks met drie verschillende camera's. De 360, 170 en 80. De naam van de camera slaat op de beeldhoek die de camera heeft.

360
De KeyMission 360 is het paradepaardje van de KeyMission-lijn van Nikon. Deze camera beschikt over twee objectieven en twee 20MP sensoren die het samen mogelijk maken om volledig 360 graden te filmen. De KeyMission 360 is een behoorlijk stevige camera die zonder extra behuizing tot 30 meter onder het wateroppervlak blijft werken en vallen tot twee meter zonder problemen overleeft. Mochten er krassen op de camera komen, dan hoef je niet de hele camera te vervangen. Voor de objectieven zit een beschermende koepel die los verkrijgbaar en binnen enkele tellen te vervangen is.

De camera maakt twee beelden die in de camera naadloos worden toegevoegd. De camera beschikt over twee f/2.0 fisheye-objectieven, waarbij de hoeken minder scherp zijn dan het midden. Om volledige scherpte te garanderen worden de overlappende delen van de twee objectieven samengevoegd. De KeyMission 360 filmt in 4K met 24p en FullHD tot 60p. Ook heeft de KeyMission 360 over een timelapse-, superlapse en ‘Loop Movies' modus, waarmee je gemakkelijk zeer creatieve video's kan maken.

Let er bij de KeyMission 360 wel op dat je een snelle geheugenkaart gebruikt. Door de enorme hoeveelheid data die de camera voor zijn kiezen krijgt, kan het voor een minder snelle kaart lastig zijn om dit allemaal goed te verwerken, waardoor de camera zichzelf uit kan schakelen.

Specificaties

Adviesprijs (body): € 499,-

Resolutie: 2x 20 megapixel
Video: 4K met 24p en FullHD tot 60p
Objectief: 2 x f/2.0 Nikkor objectieven
Afmetingen: Circa 65.7 x 60.6 x 61.1
Gewicht: 198 g
Stevigheid: Waterdicht tot 30 meter, shockproof tot 2 meter
Display: Nee
Connectiviteit: USB / Wi-fi / NFC / BluTooth

170

De KeyMission 170 is de meer 'recht toe, recht aan' actioncamera van Nikon. Deze camera heeft een ultragroothoekobjectief met een beeldhoek van 170 graden en is ontworpen al je avonturen mee vast te leggen. De Keymission 170 is stofbestendig, blijft werken tot -10 graden Celsius en kan tot 10 meter onder water. Wil je dieper, dan is het mogelijk om de camera in een behuizing te doen. De behuizing maakt het niet alleen mogelijk om 30 meter dieper te duiken, maar geeft je ook de optie om er een extra batterij in te doen zodat je langer kan blijven filmen.

Hoewel de KeyMission 170 beschikt over een scherm, heeft Nikon ervoor gekozen om geen touchscreen te gebruiken. Dit was een bewuste keuze, om te functionaliteit te bevorderen met het gebruik van de behuizing.

De 170 heeft twee grote knoppen aan de bovenkant waarvan er één is voor video en de ander alleen foto's maakt. Hierdoor kan je tijdens het filmen foto's blijven maken. Net als de 360, beschikt de 170 over een   timelapse-, superlapse en 'Loop Movies' modus en is de camera eenvoudig in te stellen met SnapBridge.

Specificaties

Adviesprijs (body): € 399,-

Resolutie: 8.3 megapixel
Video: 4K met 24p en FullHD tot 60p
Objectief: f/2.8 Nikkor objectief
Afmetingen: Circa 66.4 x 46.8 x 42.7
Gewicht: 134.5 g
Stevigheid: Waterdicht tot 30 meter, shockproof tot 2 meter
Display: Ja
Connectiviteit: USB / Wi-fi / NFC / BluTooth 

80
De derde camera in de KeyMission reeks, de KeyMission 80, lijkt in eerste instantie een beetje een vreemde eend in de bijt. De camera heeft geen 4K, is minder robuust en heeft minder megapixels. Desondanks is de KeyMission 80 een bijzondere en leuke camera met een aantal interessante opties. Nikon presenteert de 80 meer als 'life-logging' camera dan als een actioncamera en heeft een aantal functies.

Omdat je tijdens sommige activiteiten het niet kan veroorloven om je hand los te laten zodat je je camera kan pakken, beschikt de KeyMission 80 over de 'Route Shooting' optie. Als je deze functie aanzet maakt de camera tijdens jouw avontuur op verschillende momenten uit zichzelf een foto of korte video, zodat jij je alleen maar op de actie hoeft te richten. Heb je even tijd om te ademen, dan kan je de camera zelf ook blijven gebruiken.

De KeyMission 80 is zeer eenvoudig aan je rugzak te bevestiger met een magnetische houder. Zodra je de camera van de houder pakt gaat hij gelijk aan zodat je binnen enkele tellen een foto of video kan maken, zodat je niks van de actie mist. Ook voor de grammenjagers onder ons is de KeyMission 80 een aanrader. De camera is slechts 74 gram, inclusief batterij en geheugenkaart en zal je daarom niet tegenhouden tijdens inspannende activiteiten.

Specificaties

Adviesprijs (body): € 299,-

Resolutie: 12.4 megapixel & 4.9 megapixel selfiecamera
Video: FullHD tot 60p
Objectief: f/2.0 Nikkor objectief en F/2.2 Nikkor selfieobjectief
Afmetingen: Circa 44.8 x 86.5 x 15
Gewicht: 74 g
Stevigheid: Waterdicht tot 1 meter, shockproof tot 1.5 meter
Display: Ja, touchscreen
Connectiviteit: USB / Wi-fi / NFC / BluTooth / 

Kijk voor meer informatie op de website van Nikon.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie