Minimalisme

Groot resultaat met kleine onderwerpen

Amy Schutte 174 0
Minimalistische foto’s zijn vaak enorm krachtig door wat er is weggelaten. Door een lege ruimte te laten zien, treedt er een soort verstilling op die de wél aanwezige onderwerpen sterker maken. Of dat nu gaat om vorm, kleur, structuur, een onderwerp wordt ten volste benut. Maar hoe maak je een minimalistische foto die ‘werkt’?

Er is geen ‘recept’ voor een goede, minimalistische foto. Je moet je bewust worden van negatieve ruimte, en deze optimaal gebruiken. Kies je onderwerp goed want hier komt veel nadruk - en dus aandacht - van je foto op te liggen. Je onderwerp mag best klein zijn, of maar een klein deel van het kader beslaan. Als het maar het sterkste element in je foto is.

Er zijn veel verschillende manieren om dit aan te pakken. Dit zijn er een paar.

  • Kies je onderwerp goed. Een (relatief) klein onderwerp dat toch bepalend gaat zijn voor de foto moet interessant zijn. Dat kan een (kleur)contrast zijn, een vorm of het onderwerp op zich. Maar het moet de foto kunnen ‘dragen’.
  • Experimenteer met kleur. Dit kan een minimalistische foto tot leven laten komen. Gebruik complementaire kleuren of juist kleuren die in elkaars verlengde liggen en daardoor subtieler zijn. Of kies voor dezelfde kleur in de achtergrond als het onderwerp is. Richt je eens op één kleur, waarschijnlijk resulteert dat in creatieve, minimalistische beelden. Of je kunt de kleur helemaal weghalen en voor monochroom gaan.
  • Gebruik scherptediepte. Dit is een ander handig hulpmiddel om de kijker te leiden en een onderwerp los te trekken. Gebruik een grote diafragmaopening om de achtergrond onscherp te maken.
  • Verwijder afleidende vormen en elementen. Doe dit bij voorkeur wanneer je de compositie maakt. Soms moet je een ander standpunt innemen om dit voor elkaar te krijgen. Snijd je afbeelding eventueel bij en gebruik ‘slim vullen’ in Photoshop voor de rest. Minimalisme betekent minimale afleiding.
  • Zoom in (of ga dichterbij) om afleidingen buiten het kader te houden.
  • Zoom uit om meer negatieve ruimte te creëren en zo alsnog een gevoel van minimalisme te bewerkstelligen.

Zorg ervoor dat je varieert. Ga dichtbij maar ook ver weg en probeer verschillende standpunten uit. Het behoeft wat oefening, maar op een gegeven moment wordt het makkelijker om minimalistische settings te herkennen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy