© Gijsbert Hanekroot - Rolling Stones, München, Duitsland 1973

GIMME SHELTER; Expositie rondom The Rolling Stones te zien in Groningen

Christel de Wolff 1693 0
Van 14 november tot en met 28 februari 2021 presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond The Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer.

De tentoonstelling GIMME SHELTER loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.

Fotografie

Bent Rej (Denemarken, 1940-2016), maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017), een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek.© Rob Bosboom - De Stones voor het kantoor van organisator Paul Acket, 1964 (© Erven Rob Bosboom-Galerie V!P's)

Film

De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakt er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires. 

Vormgeving

De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Studio 212 Fahrenheit, zij ontwerpen een covid-proof route door de prachtige Der AA-kerk.
 
Deze tentoonstelling is een work-in-progress. Ook worden er nog activiteiten rondom ‘GIMME SHELTER’ ontwikkeld. Houd voor de meest actuele informatie de website van Noorderlicht in de gaten! 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel