Staat zijn mannetje

Fujifilm objectief gevonden na 4 maanden in natuur, werkt nog

Siem van Woerkom 471 0
Het lijkt bijna een verzonnen verhaal. Een amerikaanse fotograaf die zijn Fujifilm 23mm f/2 objectief was verloren tijdens een hike, is na bijna 4 maanden herenigd.

Sterke objectieven van Fujifilm

Het lijkt erop dat Fujifilm de weather sealing van zijn lenzen zeer serieus neemt. Fotograaf Steve Boykin van de website 35mmc.com verloor vier maanden geleden een Fujifilm XF 23 mm f/2 lens tijdens een hike in de lokale bergen en was heilig overtuigd dat hij hem nooit meer zou vinden. Vier maanden later kwam de lens echter toch weer op zijn pad, wat op zichzelf vrij ongelooflijk is. Maar wat nog gekker is, is dat de lens bijna intact is en nog steeds prima werkt!

Steve schrijft dat hij eerder in het gebied had gekeken, maar de lens die hij kwijt was niet kon vinden. In feite moet hij er de afgelopen maanden tijdens het hiken wel zo'n 30 keer langs zijn gelopen, legt hij uit. Maar pas toen hij een paar dagen geleden op dezelfde plek was, keek hij toevallig naar beneden en daar lag hij. 

Dat het objectief nog werkte was eigenlijk een wonder. De lens had de afgelopen maanden alle weersomstandigheden gezien. Steve legt uit dat er eerst veel regen was in juni tot half juli, maar er daarnaast ook nog een enorme hittegolf was. De temperaturen liepen op tot zo'n 38°C. De enorme wisselingen in de temperaturen in de regio zorgde voor veel onweersbuien, die natuurlijk ook als een enorme tol speelde op de lens. Maar die had 1 belangrijke verdediging; de lens is weather sealed.

Ongeloof na het zien van de lens

De fotograaf ging er in eerste instantie van uit dat het objectief vernield moest zijn. Hij monteerde het echter toch als test (na een grondige schoonmaak) op zijn Fuji X-Pro 1 en het bleek dat de lens in bijna perfecte staat was: het glas van de lens was aan beide kanten nog intact. 'Het frontelement werd beschermd door het B+W filter dat ik erop had zitten. Het was echter heel moeilijk om deze eraf te krijgen", legt Steve uit. 'Het achterste element werd beschermd door de dop en is dus ook perfect.' voegt hij eraan toe.

De enige verandering is een lichte verkleuring aan één zijde van de lens. Omdat het het breedste deel van de lens is, gaat Steve ervan uit dat dit het deel was dat de grond raakte. Het belangrijkste nieuws is natuurlijk dat de lens nog volledig operationeel is. De autofocus werkt 'alsof er nooit iets is gebeurd' en het diafragma en de scherpstelring draaien nog steeds soepel.

Natuurlijk moge het duidelijk zijn dat dit verhaal ook een gezonde hoeveelheid geluk bevat, en dat we niemand aanraden om hun objectieven te gaan testen in de regen.. Wees voorzichtig in slecht weer! 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem