Franse oorlogsfotograaf Olivier Voisin omgekomen in Syrië

Julian Huijbregts 2275
De Franse fotograaf Olivier Voisin raakte vorige week zwaargewond in Syrië. Afgelopen weekend is hij aan zijn verwondingen overleden in een Turks ziekenhuis. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit bevestigd.

De 38-jarige Voisin maakte foto's van de activiteiten van een gewapende oppositiegroep in Idlib, in het noorden van Syrië. Hij raakte ernstig gewond aan zijn armen en hoofd door een granaat. Voisin werkte als freelance fotograaf voor het Franse persbureau AFP, bijna alle Franse kranten en de Britse krant The Guardian. Eerder maakte hij foto's van de oorlogen in Palestijnse gebieden, Libië en Somalië.

Een jaar geleden kostte het geweld in Syrie al het leven van een Franse fotograaf. Remi Ochlik kwam om bij een granaataanval op een perscentrum. Ochlik won vorig jaar de eerste prijs bij de World Press Photo in de categorie General News. Sinds het begin van de opstand in Syrië in maart 2011 verloren 23 journalisten en 54 burgerjournalisten het leven. In totaal kwamen sinds 1992 971 journalisten om door oorlogsgeweld.

Vorige week is een groep van fotografen, redacteuren en journalisten de campagne 'A Day Without News?' begonnen. Hiermee vragen ze aandacht voor de gevaren in oorlogsgebieden en vragen ze overheden om actie te ondernemen om hun veiligheid te waarborgen.

Tom Daams, Nederlandse oorlogsfotograaf, is al verschillende keren naar Syrië afgereisd om verslag te doen van de situatie in het land. In DIGIFOTO Pro 4.2012 spreekt hij uitgebreid over zijn drijfveer om steeds terug te keren naar Syrië.