Fotoserie Nikon-ambassadeur Sebastián Liste laat schrijnende gevolgen kolonisatie en ontbossing in het Amazonegebied zien

Fotoserie Nikon-ambassadeur Sebastián Liste laat schrijnende gevolgen kolonisatie en ontbossing in het Amazonegebied zien

Eefke Burg 2419
Onlangs verscheen er een prachtige fotoserie van gerenommeerde Nikon-ambassadeur Sebastián Liste. De fotograaf onderzocht in zijn serie de gevolgen van de ontbossing en de kolonisatie voor de lokale bevolking. De serie laat zowel de positieve effecten voor de werkgelegenheid en handel zien als de negatieve aspecten zoals de verdrijving van gemeenschappen en de drastische gevolgen voor het milieu in het Amazonegebied.

De afgelopen jaren fotografeerde Sebastián Liste het Amazonegebied uitvoerig, uitgerust met zijn Nikon D850, de Nikon Z 7 en verschillende NIKKOR-objectieven. De afgelopen tijd richtte hij zijn camera op de Transamazonica: de twee na langste snelweg van Brazilië die het Amazoneregenwoud in tweeën deelt.  

Aanleg snelweg Amazonegebied heeft positieve en negatieve kanten

In de jaren zeventig werd er begonnen met de aanleg van de snelweg, toch is deze tot op heden nog niet voltooid. In eerste instantie was de aanleg van de snelweg bedoeld om de integratie van Brazilië met de omringende langen te bevorderen. Tegenwoordig wordt de snelweg nog steeds gebruikt en af en toe worden er nieuwe pogingen ondernomen om verder te gaan met de aanleg. Dit heeft echter grote politieke en sociale gevolgen en is van invloed op het milieu in het omringende gebied.

‘Brazilië heeft de ontwikkeling van de snelweg toegestaan om zichzelf in de markt te zetten als één van de belangrijkste exporteurs ter wereld,’ geeft de fotograaf aan. De snelweg leidde dan ook tot economische groei door het transporteren van koffie, kip en sojabonen. ‘De snelweg heeft dan ook economische groei met zich meegebracht, maar heeft ook geleid tot massale ontbossing en vernietiging van het Amazoneregenwoud.’

De aanleg van de weg heeft door de kolonisatie waarmee dit gepaard gaat daarnaast ingrijpende gevolgen voor het leven van de omringende bewoners. ‘Het heeft er toe geleid dat de lokale bevolking uit hun gemeenschappen is verdreven en dat openbare stukken land illegaal zijn geprivatiseerd.’ Duizenden mensen werken in moeilijke omstandigheden in landbouw- en veeteeltbedrijven. Er leefden veel geïsoleerde gemeenschappen in het regenwoud, die nu welliswaar werk hebben. Toch is hun leven drastisch veranderd.

Over het werken met Nikon

Tijdens het project ging Sebastián aan de slag met de Nikon D850 en de Nikon Z 7. Daarnaast gebruikte hij de volgende objectieven: de AF-S Nikkor 35 mm f/1.4 G, de NIKKOR Z 24-70mm f/4 S en de AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G. Het was geen toeval dat hij juist van deze apparatuur gebruik maakte. ‘Ik had betrouwbare en robuuste apparatuur nodig terwijl ik werkte in de hete, vochtige en uitdagende omstandigheden. Ik wilde de situatie op objectieve wijze vastleggen en schoonheid vinden in het alledaagse. Hiervoor moest ik in een fractie van een seconde beelden van hoge kwaliteit kunnen vastleggen, maar toch volledige controle houden over licht en kleur. Alleen zo kon ik recht doen aan het onderwerp en het publiek bewust maken van de realiteit van de veranderingen in dit afgelegen, maar zo belangrijke deel van de wereld.’

Meer over het project van de fotograaf kan je hier terugvinden.

Project onderdeel speciale projecten van Nikon Europe

Het is de missie van Nikon om inspirerende fotografen te ondersteunen door hen een platform te bieden voor projecten waarvoor ze een passie hebben. Door middel van het programma voor speciale projecten van Nikon Europe biedt Nikon getalenteerde en invloedrijke fotografen uit heel Europa de kans hun droomprojecten te realiseren. Op die manier stimuleert Nikon kunstenaars die er naar streven zaken anders aan te pakken.

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke