Handige tool in Photoshop

Foto's roteren en bijsnijden zonder pixels te verliezen

Christel de Wolff 2091 0
Als professioneel fotograaf schiet je jouw foto's natuurlijk al zo perfect mogelijk: landschappen natuurlijk het liefst vanaf een statief maar ook bij een portret kijk je of de horizon goed staat.

Toch kan het voorkomen dat je achteraf een foto recht (of juist schuin) wilt trekken. Gelukkig zijn daar allerhande trucjes voor in nabewerkingsprogramma. Het probleem is echter, dat als je jouw compositie verder perfect hebt geschoten er altijd aan de randen van de foto essentiele delen wegvallen doordat het fotoprogramma niet alleen rechttrekt, maar ook een stuk van de foto bijsnijdt.

In recente versies van Adobe Photoshop is een handige tool toegevoegd die automatisch kan bereken hoe hij de foto moet invullen zodat je geen pixels verliest. In onderstaande video laat Unmesh Dinda van PiXimperfect zien hoe de tool werkt.

 

 

Deze tool is vooral geschikt is om achtergronden in te vullen die redelijk egaal zijn zoals de foto die in de tutorial wordt gebruikt. Zou je een zeer gedetailleerd beeld op deze manier willen bijtekenen, zou Photoshop er waarschijnlijk een rommeltje van maken. Deze tool kan je een hoop stress besparen in bepaalde situaties, maar het is natuurlijk nog steeds zaak om gewoon goed op te letten tijdens het fotograferen zodat je de horizon thuis niet alsnog hoeft aan te passen.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel