Maximale controle over je foto's

Foto's bewerken? Investeer in een goede monitor!

Christel de Wolff 1303 0
Foto's bewerken doe je op een goed beeldscherm. Maar wat maakt een goede monitor? Bij de aanschaf van een monitor zijn beeldschermgrootte, resolutie, design en niet te vergeten de prijs vaak beslissende criteria.

Bijna iedereen kent wel situaties waarbij afbeeldingen er op de monitor heel anders uitzien dan op de laptop, of op de computer van een collega. Of dat afdrukken, zelfs na een simulatie van de print in softproof-modus met het bijbehorende ICC-profiel, duidelijk afwijken van de weergave op het beeldscherm. Het probleem: je weet niet waar in je workflow de fout zit. Ligt het aan hoe je de foto's hebt bewerkt of is het de monitor, of ligt het aan de instellingen? Zijn het de kleurinstellingen van het besturingssysteem, of de fotobewerkingssoftware? Ligt het probleem misschien aan de printer? Of is het zelfs een combinatie van meerdere oorzaken? Het is lastig om daar een algemeen geldend antwoord op te geven. Uit ervaring weten we echter dat de monitor vaak de hoofdoorzaak van dit soort fouten is. Een ding is in ieder geval duidelijk: zonder een professionele, gekalibreerde monitor, die grafische bestanden zonder afwijking weergeeft, is het niet mogelijk om kleurecht je foto's te bewerken en is het resultaat een kwestie van geluk.

Grote nauwkeurigheid in de workflow

Om te kunnen garanderen dat de weergave op de monitor overeenkomt met de bestandsinhoud, moet het gebruikte display aan twee voorwaarden voldoen: Ten eerste moet hij geoptimaliseerd zijn voor de speciale eisen van foto’s. Ten tweede moet hij – aangezien iedere monitor veroudert – kalibreerbaar zijn. Deze kalibratie moet regelmatig en foutloos gebeuren.

Correctie van de homogeniteit en kleurzuiverheid

Geen enkel monitorpaneel is wat betreft helderheid en kleurzuiverheid af fabriek volledig homogeen. Bij de bewerking van foto’s is het belangrijk dat u zeker weet dat schaduwen of kleurverlopen daadwerkelijk uit het bestand komen, en niet door de monitor worden veroorzaakt. EIZO gebruikt een bijzondere methode om dit probleem te voorkomen: in de fabriek wordt ieder paneel over het volledige paneeloppervlak, en in verschillenden sectoren en helderheidsniveaus, uitgemeten en gecorrigeerd. Deze procedure – Digital Uniformity Equalizer (DUE) genaamd – is weliswaar tijdrovend, maar het is de enige manier waarop we een homogene beeldweergave over het hele monitoroppervlak kunnen garanderen.

Hardware- of softwarekalibratie

Om fouten te corrigeren zijn er twee methodes: de hardware- en de softwarekalibratie. Voor beide vormen zijn een kalibratiesensor en kalibratiesoftware nodig. Bij de softwarekalibratie wordt een correctieprofiel aangemaakt, dat het signaal van de grafische kaart compenseert met een signaal dat precies tegengesteld is aan de fouten van de monitor. Samen met de monitorfouten leveren deze signalen een zuivere beeldweergave. Bij de hardwarekalibratie blijft het beeldsignaal onaangetast.

Hierbij wordt juist de monitor aangepast, door de Look-Up-Table (LUT), oftewel de interne kleurtoewijzingstabel van de monitor, te wijzigen. Zodoende wordt de mengverhouding van de subpixels gecorrigeerd. Hardwarekalibratie heeft de voorkeur aangezien die, in tegenstelling tot de softwarekalibratie, niet met kwaliteitsverlies gepaard gaat. Daarom kan bij alle ColorEdge-monitoren van EIZO de hardware worden gekalibreerd. De modellen uit de CG-reeks hebben een ingebouwde kalibratiesensor, die een automatische kalibratie mogelijk maakt. Dat spaart tijd en geld.

16-bit-Look-Up Table

In plaats van een 8-bit-Look-Up Table beschikken de monitoren uit de EIZO ColorEdge-serie over een 16-bit-Look-Up Table. Daardoor hebben ze niet enkele miljoenen, maar enkele miljarden kleurtinten tot hun beschikking.

Wat een grafische monitor moet bieden

• Grote kleurruimte
• Nauwkeurige kleurweergave
• Gelijkmatige kleurweergave en helderheid
• Betrouwbare en intuïtieve software voor kleurenbeheer
• Exacte hardware-kalibratie

Een overtuigend totaalpakket van EIZO

Naast de visuele kwaliteit beschikken de ColorEdge-monitoren van EIZO over een aantal andere belangrijke eigenschappen voor grafisch vormgeven en foto's bewerken. Ze zijn perfect in te stellen, in hoogte en kanteling, en zijn op effectieve wijze ontspiegeld. Een afschermkap vermindert de reflecties en zorgt voor een nauwkeurigere weergave. Daarnaast geeft EIZO vijf jaar on-site garantie. Daarom zijn de ColorEdge-monitoren het ideale en betrouwbare gereedschap voor grafische toepassingen.

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel