Fotograaf: Windows of Mac?

Fotograaf: Windows of Mac?

Redactie DIGIFO... 7702 0

Een goede camera en een goed objectief zijn belangrijk, maar ook de keuze voor een computersysteem is niet te onderschatten. Beeldbewerking is ten slotte een belangrijk station in de fotografie. Kies jij voor een Windows-pc, of toch voor een Mac?

Er zijn van die merken die altijd tegenover elkaar verschijnen. Canon en Nikon bijvoorbeeld, maar ook BMW en Mercedes-Benz. Met Apple en Microsoft is dat precies zo. Miljarden mensen vertrouwen op hun Windows-systeem, maar aan de andere kant zijn er ook heel veel mensen die zweren bij hun Apple.

Het systeem waarop je werkt is geen doorslaggevende zaak wil je goede foto’s maken, dat is nog altijd je eigen oog, toch is het wel van belang. Fotobewerking is een waardevol element in de digitale fotografie en voor veel mensen is het ook een belangrijk tijdverdrijf. Dan is het wel fijn als je die werkzaamheden op een goede en efficiënte manier kunt doen.

Apple vs Windows

Kies je als fotograaf voor een Windows-systeem? Of toch voor een Apple? Een legitieme vraag en daarnaast ook een vraag die veel fotografen en beeldbewerkers zichzelf stellen.

Apple-fanaten zullen je doen geloven dat er niets beters bestaat dan een Mac, maar aan de andere kant zijn er ook Windows-liefhebbers die weer niets moeten hebben van de Apple-apparatuur. Een moeilijke discussie dus.

Veel beeldprofessionals houden het al jaren bij een iMac, Mac Pro of een draagbare variant zoals de Macbook Pro. Ontzettend capabele machines, die (zeker de laatste jaren) voorzien zijn prachtige beeldschermen. Zo is de huidige iMac uitgerust met een 5K-Retinascherm en ook MacBooks hebben Retina-schermen met een hoge resolutie. Nu is resolutie natuurlijk niet alles, kleurruimte, contrast, kijkhoek en spiegeling zijn ook van belang. Daarnaast zullen veel fotografen zweren bij een separaat beeldscherm dat specifiek voor grafische toepassingen ontwikkeld is, bijvoorbeeld van EIZO.

En: een Mac is duur, dat weten we allemaal. Toch gaat apparatuur van Apple lang mee, waardoor de hogere prijs wellicht wordt gecompenseerd. En duur is ook maar relatief: koop je een grafisch capabel Windows-systeem + een duur 4K-scherm , dan ben je ook een hoop geld kwijt.

Hardware

Een pc met Windows is ook prima geschikt voor het bewerken van je beelden, het gaat ten slotte voornamelijk om de prestaties van je systeem. Kies je voor een goede processor, voldoende geheugen en een goede grafische kaart. dan zit je al snel goed. Voordeel van een Windows-computer is dat je deze volledig zelf in elkaar zou kunnen zetten als je dat zou willen. Een Apple is uiteraard ook aan te passen, maar vaak zit je dan vast aan maar enkele opties. Kortom: een Windows-pc is volledig naar eigen smaak in te richten en een Mac is dat minder, al zijn die standaard al behoorlijk capabel.

Software

Dat is de hardware, er is ook nog een software-kant aan dit verhaal. De programma’s van Adobe, waar de meeste fotografen en beeldbewerkers mee werken, werkt zowel met Windows als Apple, dus daar is geen probleem. Het is maar net wat je zelf fijn vindt: het eenvoudige én logische van een Apple of het aloude Windows-systeem. Uiteraard heb je bij een overstap van Windows naar Mac of andersom een periode van gewenning nodig, sommige dingen gaan behoorlijk anders. Daar moet je natuurlijk ook rekening mee houden als je overweegt over te stappen.  

Wat zijn jullie redenen om voor een Windows-pc of een Mac te kiezen? 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie