Fotograaf Koen Wessing (69) overleden

Redactie DIGIFOTO Pro
Gisteren is op 69-jarige leeftijd fotograaf Koen Wessing overleden. De op 26 januari 1942 geboren zoon van een binnenhuisarchitect leerde begin jaren zestig het vak van Ed van der Elsken en diens toenmalige vrouw Ata Kandó.

Fotojournalist Koen Wessing verwierf bekendheid met zijn foto's uit crisisgebieden. Hij legde eind jaren zestig stakingen en demonstraties over de hele wereld vast, maakte in de jaren zeventig naam met reportages over de val van dictator Pinochet in Chili en versloeg daarna de oorlogen in Nicaragua en El Salvador.

Reactie Louis Zaal

In een reactie laat directeur Louis Zaal van Hollandse Hoogte weten dat 'Koen een man van weinig woorden was, die altijd met veel en indrukwekkende fotoverhalen terugkwam'. Volgens Zaal voelde hij zich betrokken met het lot van onderdrukte volkeren en kon hij makkelijk contact maken met mensen wiens taal hij niet machtig was. 'Prachtige menselijke beelden waren niet zozeer bewijzen van armoede en onderdrukking: het waren meer beelden van menselijke trots en doorzettingsvermogen', aldus Zaal over het werk van Wessing.

Tentoonstelling Chili

Ook in Nederland was Wessing actief. Zo volgde hij de bezetting van het Maagdenhuis en de Nieuwmarktrellen in zijn geboortestad Amsterdam. Ook maakte hij van 1976 tot 1979 in opdracht van het Rijksmuseum een reportage over andere culturen in Nederland. Op 7 maart opent in Santiago de Chili een tentoonstelling van zijn werk, wat de eerste keer zal zijn dat zijn foto's van de coup in 1973 in het land te zien zullen zijn. Hij kan er zelf helaas niet meer bij zijn.

Naar aanleiding van zijn overleden, heeft chef fotografie van NRC Handelsblad Nicole Robbers zijn beste werk geselecteerd. Te bewonderen op de website van het NRC.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie