Fotofestival Schiedam: feestelijke opening

Christel de Wolff 767 0
Fotofestival Schiedam meldt dat het programma compleet is en dat het festival feestelijk geopend zal worden op donderdag 18 oktober.

Fotofestival Schiedam zet van 18 t/m 28 oktober 2018 de fotograaf als onderzoeker in de samenleving centraal. Met het thema Re: Search presenteert het een staalkaart aan eigenzinnige beeldmakers, die in al hun verwondering en obsessieve experimenteerdrift verschillende werelden bevragen. Daarmee toont het festival fotografie als onderzoeksmiddel, methodiek of experiment, maar vooral als zoektocht om tot wezenlijke ontdekkingen te komen. De zesde editie vindt plaats in diverse culturele instellingen in het historisch centrum van Schiedam. Ook zijn er exposities op bijzondere locaties: monumentaal en industrieel erfgoed zoals de Sint Janskerk, windmolen de Kameel, de voormalige bioscoop het Monopole en de Sodafabriek.

Fotofestival Schiedam, het programma en de activiteiten

Met de toevoeging van de allerlaatste namen is het festivalprogramma compleet. De Franse fotograaf Alexis Pichot toont beelden van zijn nachtelijke omzwervingen in Marche Celéste , Olga Cafiero laat zich inspireren door ‘Wunderkammers’ met Cabinets of Curiosities- Capitolo II en Zindzi Zwietering onderzoekt in Bron hoe de langdurige droogte in Kaapstad een visueel metafoor kan zijn voor de afstand tussen mens en natuur. Fotografiestudenten van Willem de Kooning Academie onderzoeken verschillende invullingen van het begrip publiek in Making (a) Public. Tot slot wordt een selectie van Man Next Door , het meest recente project van documentaire fotograaf Rob Hornstra gepresenteerd in het Monopole. Ook regionale fotografen presenteren werk op Fotofestival Schiedam. Beoogd, gecureerd door John Middelkoop en Sjef van Duin, laat het werk zien van Esther Zitman, Machteld Schoep, Diederik Klomberg en Sven Signe den Hartogh. In het kader van Reve Revue is in de Korenbeurs een beeldselectie uit het archief van fotografen Vincent Mentzel en Klaas Koppe samengesteld die een unieke inkijk geven op het Schiedamse leven van de vermaarde schrijver Gerard Reve. Verdere activiteiten bestaan uit een screening van de film Instant Dreams waar regisseur Willem Baptist een introductie komt geven op deze bijzondere filmische lofzang op de Polaroid. En zoals jaarlijks staat er weer een Instawalk 010 Schiedam gepland.

Opening Fotofestival Schiedam op 18 oktober

Op 18 oktober zijn de Fotofestival Schiedam tentoonstellingen van 16.00 tot 19.00 uur te bezoeken voor een preview. Om 18:30 uur vindt de boekpresentatie plaats van Objectief Nederland- Veranderend landschap 1974–2018 i.s.m. nai010 publishers. Fotografen Reinjan Mulder en Cleo Wächter zijn hierbij aanwezig om toelichting te geven op de totstandkoming van project, publicatie en tentoonstelling. Aansluitend wordt het festival feestelijk geopend door Vincent Kardinaal die in gesprek gaat met Dr. Bram van den Broek (Nederlands Kanker Instituut en winnaar Nikon Small World 2017) en de Spaanse fotografe Monica Alcazar Duarte. Het officiële slotwoord wordt gesproken door Catelijne de Groot, wethouder Cultuur van Schiedam.

Kijk op de website van Fotofestival Schiedam voor meer informatie en een overzicht van het programma en de activiteiten.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel