FotoFestival Naarden 2019: een maand lang fotografie en schilderkunst

Christel de Wolff 513 0
De zestiende editie van het FotoFestival Naarden vindt plaats van zaterdag 25 t/m zondag 30 juni 2019 en heeft als thema Dutch Masters & Marvelous Misfits.

Curatoren Koos Breukel en Hedy van Erp kozen voor deze editie van FotoFestival Naarden het thema 'Dutch Masters & Marvelous Misfits' vanuit de wens het buitenbeetje te laten meetellen. De misfits die hier getoond worden zijn grotere meesters dan waar ze erkenning voor krijgen.

FotoFestival Naarden 2019

In de mooie vestingstad Naarden wordt op verschillende historische locaties werk van onder meer Stephan Vanfleteren, Koos Breukel, Robin de Puy en Ernst Coppejans getoond. Alle fotografen die te zien zijn op het festival vind je hier.

Een speciale vermelding verdient het werk van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff. Met een selectie uit zijn onlangs ontdekte archief, dat vier decennia beslaat, heeft het fotoFestival Naarden een wereldwijde primeur. Je ziet onder ander liefdevolle portretten van travestieten, transgenders en transseksuelen die de fotograaf in de jaren '90 maakte in zijn studio in New York. Het werk is getiteld 'All American Girls'.

Thema: Dutch Masters & Marvelous Misfits

Voordat fotografie ontstond, waren het de Hollandse meesters die landschappen en portretten vastlegden. Tijdens het FotoFestival Naarden zullen schilderijen van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw te zien zijn die zelden ergens ander zijn tentoongesteld. Een van deze schilders is Salomon van Ruysdael, in Naarden geboren en getogen. Veel schilders en fotografen hebben inspiratie gevonden in de manier waarop hij in zijn schilderijen speelde met het Hollandse licht.

Salomon van Ruysdael, te zien op FotoFestival Naarden als inspiratiebron van vele fotografen en kunstschilders. 

Programma FotoFestival Naarden

Dertig jaar geleden vond het eerste FotoFestival in Naarden plaats. Het evenement wordt eens per twee jaar gehouden en trekt tienduizenden bezoekers naar de vestingstad. Het festival is een ontmoetingsplek voor professionals, studenten, amateurs en fotografie- en kunstliefhebbers. Het FotoFestival Naarden biedt een uitgebreid programma van rondleidingen, workshops, signeersessies en meet & greets met fotografen. In de Gele Loods bevindt zich een pop-up fotoboekenwinkel en zijn de genomineerden voor de Nederlandse Fotoboekenprijs te zien.

Info en Tickets

Om wachtrijen te vermijden, bestel je het makkelijkst je ticket online. Je ticket wordt gescand in de Grote Kerk van Naarden en is geldig voor alle locaties in het programma. De meeste buitenlocaties zijn bovendien gratis te bekijken. Een toegangskaart voor FotoFestival Naarden kost €19,50. Kinderen tot en met 14 jaar gaan gratis naar binnen. Voor Museumkaart- en CJP-pashouders, leden van DuPho, Fotobond, kunstacademiestudenten, Fotoacademie of Fotovakschool en Bankgiroloterij VIP-pashouders gelden voordelige tarieven.

Meer info vind je op de website van het FotoFestival Naarden.

Het werk van landschapsfotograaf/beeldend kunstenaar Saskia Boelsums wordt op het fotofestival in de Grote Kerk gepresenteerd naast de beroemde schilderijen van Salomon van Ruysdael. De bezoeker ziet op die manier twee kunstvormen, één van een oude meester die een landschap laat zien met gebruik van olieverf en één van een moderne meester die dat resultaat bereikt met fotografie.

Tags: FotoFestival Naarden, FotoFestival, Fotografie

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel