Foto op behang: tips voor kwalitatief resultaat

Redactie 488 0
Steeds meer mensen kiezen voor persoonlijke wanddecoratie - het liefst met een foto die ze zelf hebben gemaakt. Een van de trends die nu veel te zien is, is fotobehang. Uniek fotobehang zorgt ervoor dat een ruimte vooral veel persoonlijker is. De vraag is echter voor welke foto je gaat bij fotobehang. Het moet immers wel een foto zijn waar je een hele tijd tegenaan wilt kijken. In dit artikel lees je meer over het maken van foto’s voor fotobehang en waar je op moet letten bij het uitkiezen van welk beeld je kiest voor aan je muur.

Hoe maak je goede foto’s voor fotobehang?

Niet iedere foto is zomaar geschikt om af te laten drukken als foto op behang. Het beeld dat je daarvoor kiest, moet in ieder geval scherp zijn en aan een bepaalde grootte voldoen. Een stelregel bij fotobehang is dat je moet uitgaan van ongeveer een pixel per millimeter. Dat betekent dat wanneer je een stuk muur wilt behangen met een grootte van 400 cm bij 220 cm dat je fotobehang een kwaliteit moet hebben van minstens 4000 bij 2200 pixels. 

Hierbij is het belangrijk dat de foto scherp genoeg is. Vandaag de dag kun je prachtige foto’s met je smartphone maken, maar wat je vaak niet door hebt is dat de kwaliteit van die foto’s voor dit soort toepassingen niet top is. Daarom wordt het altijd aan te raden om te gaan voor een foto die je met een goede camera hebt gemaakt, zoals een spiegelreflexcamera. Maak het beeld met een stille hand of gebruik een statief. Het instellen van autofocus kan helpen om het beeld écht scherp te krijgen.

Foto’s op maat voor fotobehang

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat foto’s vaak op maat moeten worden gemaakt voor een bepaald stuk muur. Hier kun je al naar kijken wanneer je nog foto’s moet maken die je wilt gebruiken voor je fotobehang. Wanneer je al over beeld beschikt, kun je vaak via een speciale website voor fotobehang kijken hoe het beeld wordt afgesneden en of dat goed past binnen de ruimte waar je het behang wilt plaatsen.

Vervolgens wordt het fotobehang volledig op maat voor je gemaakt. Hierbij wordt de kwaliteit van het beeld altijd nog een keer gecontroleerd en waar nodig, in overleg, verbeterd. Bij sommige foto’s kun je namelijk met behulp van fotobewerking nog wat doen aan de kwaliteit van het beeld. Het grote voordeel van dergelijk persoonlijk behang is dat je echt de enige bent die dat specifieke eigen beeld op die manier aan de muur heeft hangen. Dat maakt zo’n stuk interieur toch net wat specialer! 

Hoe kies je de juiste foto voor aan de muur?

Weet je niet goed voor welke foto voor aan je muur je moet gaan? Kijk dan vooral eens naar de sfeer in de ruimte waar je het fotobehang wilt plaatsen. Het is wel zo fijn dat de kleuren en de sfeer van het beeld passen bij de rest van de ruimte. Andere tips die je nog op kunt volgen zijn onder andere:
 

  • Zorg altijd voor een goede balans. Heb je bijvoorbeeld een heel minimaal interieur? Dan kan een opvallende foto met felle kleuren juist goed werken. Andersom geldt dit natuurlijk ook: een drukke inrichting past goed bij rustig fotobehang.
  • Kijk goed met welk doel je fotobehang ophangt. In een woning heeft dit soort behang een ander doel dan bij een bedrijf of in een winkel. Is het vooral bedoeld ter verhoging van de sfeer of moet het beeld iets oproepen? Het interieur zegt veel over jezelf of de basis van je bedrijf.
  • Tot slot: kom je er niet uit met je eigen beeld? Vraag hulp en advies bij iemand in je omgeving of bij een expert op het gebied van foto’s op behang.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie