'Candid' straatfoto's uit de negentiende eeuw

Fascinerend: straatfoto’s met een 'spy-camera' in 1893

Jasper van Bladel 1695 0

Straatfotografie is zo ongeveer net zo oud als de fotografie zelf. Toch zien we niet vaak ‘candid’ straatfoto’s uit de 19e eeuw. Carl Stormer maakte rond 1893 foto’s met een spy-camera vanuit zijn knoopsgat. Deze beelden geven ons een fantastische blik in het verleden.

De 19-jarige Noorse student Carl Stormer kreeg rond 1893 een nieuw speeltje. Met zijn nieuwe camera, die er uitzag als een platte schijf met een klein objectiefje, kon hij ongezien en ongemerkt foto’s maken. Hij ging de straat op en fotografeerde alledaagse scènes en ontmoetingen. De foto's maakte hij via een touwtje dat van de camera naar zijn broekzak was getrokken. Natuurlijk was het best een uitdaging om op het juiste moment en met de juiste compositie te fotograferen. Toch is dat hem heel aardig gelukt!

Spontaan

Doordat we niet vaak ongeposeerde foto’s zien uit die tijd is het werk van Stormer erg interessant. Op portretten waren mensen in die tijd ontzettend serieus aan het kijken en deze foto’s geven je het gevoel alsof het er honderdtwintig jaar geleden eigenlijk precies hetzelfde aan toe ging als nu het geval is. Met één belangrijk verschil: de kleding. De foto’s laten namelijk prachtig zien hoe men zich in die tijd uitdoste.

Al met al zijn deze ‘echte’ straatfoto’s van deze Carl Stormer - later werd hij overigens een echte geleerde - fascinerend en geven ze een verfrissend beeld van de late negentiende eeuw.

Bron

afbeelding van Jasper van Bladel

Jaspervan Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen vanJasper