Facebook komt met Artificial Intelligence die gesloten ogen kan openen

Amy Schutte 349 0
Zo herkenbaar. Een leuke groepsfoto, maar iemand heeft zijn ogen dicht. Of het meest spontane, ontspannen moment in een portretserie, maar weer die ogen gesloten. Op Facebook maakt dat binnenkort niet meer uit, want het bedrijf heeft met behulp van AI een techniek ontwikkeld om gesloten ogen te openen.

GAN

Het bewerken van dichte ogen is mogelijk door een machine learning methode genaamd GAN (generative adversarial network). Dit systeem kan bijvoorbeeld al ‘mensen ontwerpen’, het weer in video's aanpassen en kleding ontwerpen. Knipperen zou dus geen uitdaging meer moeten zijn.

Kenmerken opslaan

Wetenschappers ‘trainden’ de AI met foto’s waarbij het onderwerp de ogen wel open heeft, hoe de ogen er uitzien. Nadat de AI weet hoe de vorm van de ogen is, de kleur en alle andere kenmerken in zich heeft opgenomen, kan de AI gesloten ogen vervangen door de echte, open ogen van het onderwerp.

Photoshop kan het al?

Adobe Photoshop Elements 2018 had al een vergelijkbare functie, ‘open ogen’. Maar die functie is verre van foutloos en het resultaat laat vaak te wensen over. In tegenstelling tot de nieuwe Facebook techniek.De toepassing van Facebook heeft echter ook nog wat kinderziekten,  want brillen en gezichten gefotografeerd onder een scherpe hoek is nog lastig.

AI

Steeds meer fotobewerkingsprogramma's werken aan de ontwikkeling van AI. Er wordt al gebruik van gemaakt (denk aan eenvoudige toepassingen als rode ogen verwijderen) en wordt steeds uitgebreider. In de toekomst kunnen rimpels, sproetjes en oneffenheden waarschijnlijk automatisch worden weggewerkt. Maar of fotografie daar beter en leuker van wordt?

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy