Exposure: Tom van Ryckeghem

Redactie 1825 0
Tom van Ryckeghem fotografeert al zo’n tien jaar digitaal. Zijn hobby is uitgegroeid tot een tweede baan. Hij werkt het liefste creatieve concepten uit, en gebruikt vaak Photoshop bij de totstandkoming van zijn beelden, om texturen toe te voegen of foto’s te combineren.

"Fotografie beheerst al tien jaar een groot deel van mijn leven. Ik ben digitaal begonnen, en heb weinig met analoge fotografie. M'n eerste toestelletjes was een Olympus C40, een compact die ik kocht in 2001. Ik was toen student lerarenopleiding lager onderwijs, en experimenteerde graag met dat kleine dingetje. Ik weet nog dat ik er veel geld voor betaalde, m'n loontje dat ik als jobstudent had bijverdiend.
Toen al was ik geen fotograaf die alles fotografeerde wat ik zag. Ik zocht bewust onderwerpen uit, en photoshop is altijd mijn goede vriend geweest. Ik besloot naast mijn opleiding avondonderwijs digitale vorming te doen. Ik leerde er hoe photoshop in elkaar zat en fotografie nam meer en meer van mijn wereld in beslag. Er ging een wereld voor me open.

Toen de eerste betaalbare reflexen uitkwamen kocht ik een Canon 300D. Ik raakte zoals velen verknocht aan het ding. ik besloot ook fotografie te gaan studeren, opnieuw in avondonderwijs aan de academie in Menen. Vervolgens fotografeerde ik een aantal jaren met een 30D en nu heb ik een 5D Mark II.
Ik geef nu les plastische opvoeding in een Bijzonder onderwijs (voor kinderen met leerstoornissen) en ben in bijberoep fotograaf.

Creatieve concepten uitwerken vind ik een uitdaging. Het geeft me een erg goed gevoel om mijn gedachten om te zetten in beelden. Ik noem ze beelden, omdat een foto voor mij groeit, en er niet uit het niets is, als snapshot. Ik werk graag met kinderen, en in mijn fotografie zijn ze vaak aanwezig. Ik vind hun fantasie erg boeiend. Hun gedachten zijn zo ver weg van de drukke maatschappij.
Ik voel dat ik de laatste jaren vast zit in die drukte. Mijn drukke leventje, beroep mijn bijberoep is erg druk, en creativiteit moet remmen voor prestatie. Daar gaat het creatief luik van mijn fotografie ook over. Over ons drukke leventje, over de gehaaste maatschappij, over tijd maken voor kleine dingetjes. Over fantasie en gekke, mooie dingen, over ontsnappen en verdwalen.
Ik werk graag in zwart wit. ik kan er mee spelen en schilderen. Tot ik vind dat het goed zit. Ik hou van texturen, van extra dimensies. Ik gebruik photoshop als palet."

  

Foto's © Tom van Ryckeghem

Wil jij ook gefeatured worden in de Exposure-rubriek? Stuur dan een mailtje met ca. 5 van je beste foto's of een link naar je portfolio naar jan@digifotopro.nl, en misschien staan jouw foto's hier volgende week!

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie