Exposure: Roy Bax

Redactie 2495 0
Als weekwinnaar in de lezersgallery van vorige week, verdient Roy Bax een plekje in onze Exposure-rubriek. Altijd al aangetrokken geweest tot 'mooie beelden' begon hij in 2008 tijdens een rondreis door Australië met fotograferen.

“Ik had een fotowedstrijd in een backpackersmagazine gewonnen, maar was niet tevreden met de beelden die ik met mijn compactcamera maakte. Na me te hebben ingelezen koos ik voor een Pentax K200D met kitlens en een 10-20mm objectief. Tijdens de rest van de reis heb ik zo'n beetje 24 uur per dag met de camera in mijn hand gelopen. Ik probeerde alles uit, las ondertussen elk fotografiemagazine dat ik kon vinden en leerde al doende de camera goed kennen. 

India

Tot ik dit jaar een reis naar India maakte heb ik de camera lange tijd nauwelijks aangeraakt. Kort voor ik vertrok heb ik een oude Pentax M 50mm 1.7-objectief met handmatige focus gekocht. Deze is meteen mijn meest gebruikte objectief geworden. Een lens met vast brandpunt laat me namelijk nog meer nadenken over bijvoorbeeld de compositie. Doordat je met zo'n lens het diafragma, sluitertijd en de focus zelf in moet stellen, maak je 'bewuster' foto’s. Het uiteindelijke resultaat is daardoor geen berekening van je camera. Soms betekent dat helaas wel dat je een mooi moment net kunt missen.

Goed beeld

Het liefst maak ik portretten en fotografeer ik landschappen, maar eigenlijk ben ik overal in geïnteresseerd. HDR, Panorama’s, reisfotografie, macro of reclame: het geeft elke keer weer een soort kick als je een mooi beeld weet te maken. Daar gaat het mij eigenlijk nog steeds om; mooie beelden. Op de eerste plaats moet het beeld goed zijn. Als er daarnaast een mooi verhaal achter het beeld zit, kan het dat alleen maar versterken en is dat voor mij mooi meegenomen. De laatste tijd maak ik ook graag zwart-wit beelden. Ik hou van het pure en tijdloze ervan. Toch voel ik me niet aangetrokken tot het fotograferen met film, waarschijnlijk omdat ik er het geduld niet voor heb.

Beeldbewerker

Omdat ik als beeldbewerker bij een reclamebureau gewerkt heb, kan ik goed overweg met Photoshop. Toch doe ik negentig procent van de bewerkingen tegenwoordig in Lightroom. Ik probeer het beeld dan ook altijd in de camera al goed te krijgen. Als ik de basis daarin niet goed krijg, ga ik het ook niet in Photoshop proberen. Op dit moment werk ik bij een fotograaf waar ik onder andere foto’s van bruidsreportages bewerk en ze verwerk in een mooi boek. Daarnaast probeer ik ook zelf opdrachten binnen te halen. In het zelf fotograferen van bruiloften zie ik dan ook mijn volgende uitdaging.”

Foto's © Roy Bax

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie