Exposure: Maarten van de Voort

Redactie 2907 0
Onze Tilt-fotowedstrijd kende vele winnaars en Maarten van de Voort was er daar één van. Omdat hij in het dagelijks leven een houthandel runt met zijn broer, is zijn hobby veroordeeld tot de late avonduren.

“Ik ben pas een paar jaar serieus met fotografie bezig, geïnspireerd door grafisch kunstenaar Ed. Hij maakte op al onze uitstapjes met vrienden foto's van onbeduidende taferelen en structuren. Meekijkend over zijn schouder wilde ik zien waar nu de schoonheid van een vergane stapel pallets in zat. Het antwoord kwam pas toen hij uit al die foto's een prachtig sfeerbeeld gecreëerd had. Vanaf dat moment kijk ik met een camera in de hand heel anders naar mensen en dingen.

LOI-fotograaf

Online volgde ik cursussen voor Photoshop, landschaps-, portret- en macrofotografie. Ik ben dus een soort LOI-fotograaf. Voordeel van internetopleidingen is dat je de leraar 'aan' en 'uit' kan zetten op ieder gewenst moment. Ik heb geleerd dat het werken met beelden een kwestie van kijken is, oftewel compositie. Een camera van vierduizend euro maakt je foto geen cent beter als je niet geleerd hebt om te kijken. Ik heb een dslr die ik zelden gebruik omdat mijn Sony DSC-HX1 uitstekende kwaliteit levert en een geweldige lens heeft. Bovendien kan ik er ook een telelens op kwijt.

Portretten

Je zou het misschien niet zeggen vanwege de vliegtuigfoto's, maar mijn voorliefde ligt bij portretfotografie – bij voorkeur in zwart-wit. Omdat het HX1-display opklapbaar is kan ik al tijdens het voorbereiden vanuit de heup een paar foto's maken. Deze 'onbewuste' foto’s spreken vaak meer aan dan 'gemaakte' poses. Portretfoto's vanuit een lage hoek, in combinatie met de ongedwongen uitdrukking, geven mijn foto's een eigenheid waarin ik mijn hand herken.”

Foto's © Maarten van de Voort

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie