Exposure: Johannes Klapwijk

Redactie DIGIFO... 1863 0
Met van jongs af aan al een 'drive' om dingen die hij mooi en interessant vindt vast te leggen, kan Johannes Klapwijk zich niet herinneren geen fototoestel te hebben vastgehouden. Als natuurliefhebber kwam hij dan ook automatisch bij natuurfotografie uit en specialiseerde zich.

“In eerste instantie maakt ik vooral foto's van vogels met mijn eerste, tweedehands dslr: een Canon EOS 10D. Ik kwam erachter dat een 75-300mm te kort was en een 400mm al meer in de buurt kwam, dus heb ik uiteindelijk de stap genomen om een Canon 500mm te kopen. 

Natuurliefhebber

Maar van vogels ben ik mij in de loop der jaren breder gaan interesseren en is daar vooral mijn interesse voor insecten bijgekomen: vlinders en libellen, meestal erg kleurrijk en beide dieren hebben meerdere stadia waartussen een volledige metamorfose plaatsvindt. Als natuurliefhebber begon mijn fotografie voornamelijk als registrerend fotograaf: de vogel of vlinder moest er zo scherp en beeldvullend m ogelijk op staan. Langzamerhand ontdekte ik echter dat een nieuwe soort 'scoren' fotografisch niet meer was dan een variatie op wat ik al had: een vogel of een vlinder op een stokje. 

Achteruit

Dankzij stimulans van verschillende goede fotografen ben ik steeds meer op zoek naar sfeer, dat mooie licht of een foto die een dier mooi in zijn leefomgeving portretteert. Het valt niet mee, maar in plaats van langzaam dichter naar je onderwerp te schuiven, schuif ik nu vaak langzaam achteruit, om steeds meer omgeving te tonen. Gelukkig ben ik een geboren ochtendmens, wat het iets makkelijker maakt om in de zomer om vier uur je nest uit te stappen voor een opname tijdens zonsopkomst.

Seizoenen

Tegenwoordig geniet ik van de wisselingen van de seizoenen. In de zomer concentreer ik me voornamelijk op het fotograferen van libellen en vlinders, zoveel mogelijk tijdens de vroege ochtend voor die sfeervolle opnames met dauw en tegenlicht. In het najaar is er ook genoeg te beleven: de hertenbronst, de prachtige herfstkleuren en ook de sfeervolle landschappen met ochtendmist komen aan de beurt. In de winter zijn de vogels weer favoriet. Uiteraard staan er bij mooie winterse omstandigheden ook landschappen op het programma. Het voorjaar met zijn frisse groen, sneeuwklokjes en uiteenlopende bloesem heeft weer zijn geheel eigen sfeer en mogelijkheden. Zo is er altijd wel iets iets mooi en interessant genoeg is om vast te leggen. De kunst is dat natuurlijk zo mooi en sfeervol mogelijk te doen.”

Foto's © Johannes Klapwijk

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie