Exposure: Jeroen Idema

Redactie DIGIFO... 1817 0
Jeroen Idema is als weekwinnaar uit de lezersgallery gekozen en krijgt daarom een plekje in de Exposure-rubriek. De consultant zit vier dagen per week op kantoor, maar richt zich de overige drie naast portretten en evenementen ook op bruiloften.

“Sinds een jaar of vier is fotografie niet meer zomaar een hobby, maar echt een passie geworden. Hoewel ik me richt op heel verschillende onderwerpen, maak ik toch het liefst foto’s van mensen en dan zoveel mogelijk zoals ze zijn, niet geposeerd. Dat vormt een eindeloze bron van inspiratie. Terwijl je met landschappen of stillevens vooral bezig bent om mooie plaatjes te maken, komt er bij portretten emotie en gevoel bij, een extra dimensie.

Fotoclub

Die interesse voor fotografie begon eigenlijk al toen ik een jaar of twaalf was en bij een fotoclub zat. Ik ontwikkelde mijn eigen rolletjes en drukte ze zelf af. Destijds had ik een simpele slr, genoeg om de basis onder de knie te krijgen. In mijn studietijd werd het een echte hobby en toen heb ik ook mijn eerste goede, analoge Nikon gekocht. Ik fotografeerde toen alles wat los en vast zat.

Belichting

Nu schiet ik ongeveer de helft van mijn foto's met manuele belichting, mede omdat ik dat gewend ben van vroeger en ik begrijp hoe de camera licht meet. Zo kan ik bijsturen zonder eerst op het scherm te hoeven kijken en onder lastige omstandigheden de belichting constant houden. Naast de standaard software voor nabewerking heb ik sinds kort ook een Wacom tekentablet: erg wennen, maar het werkt prachtig. 

Photo Walk

De laatste jaren ben ik zoveel mogelijk bezig met m'n camera en trek ik er soms met andere fotografen op uit. Via het internet is het makkelijk om af te spreken met een aantal mensen en ik vind het leuk om zo andere mensen met dezelfde passie te ontmoeten, al is het niveau heel verschillend. Zo heb ik dit jaar voor de derde keer meegedaan aan de Photo Walk van Scott Kelby. Vorig jaar was ik winnaar in Amsterdam, waardoor ik zelfs internationaal in de prijzen viel. Dat was heel bijzonder, al komt er natuurlijk enorm veel geluk bij kijken.”

Foto's © Jeroen Idema

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie