Exposure: Jarg Woldhuis

Redactie DIGIFO... 1973 0
Jarg Woldhuis houdt ervan om de 'rauwheid' van mensen te laten zien, zo schrijft hij op zijn website. Zijn portfolio met foto's van veteranen en preparateurs bevestigd dat. Zelf vindt hij het heel bijzonder dat hij tijdelijk mag deelnemen aan iemands leven.

“Voor mij is het mooie van fotografie dat ik veel verschillende soorten mensen in diverse situaties tegenkom. Wanneer ik portretten maak is het nodig om de persoon zo snel mogelijk te leren kennen en datgene te fotograferen dat ik op dat moment zie en denk te kennen van iemand. Bij reportages en documentaires daarentegen, mag ik overal komen en meekijken. Wat ik belangrijk vind is om rust uit te stralen, te luisteren en men met respect te behandelen. Soms helpt het om mijzelf kwetsbaar op te stellen, om het ijs te breken. Dat is helemaal spannend, want dan leer je iemand heel snel kennen en bouw je soms ook nog een band op met ze. Het is een iedere keer weer een uitdaging. 

Opleidingen

Op de Kunstacademie in Rotterdam heb ik vooral geleerd om concepten te maken en niet zomaar iets te doen. Dat helpt me met iedere foto die ik moet maken, ik ben namelijk altijd op zoek naar een tweede laag in mijn foto’s. Op de Fotoacademie in Amsterdam heb ik vervolgens echt leren fotograferen. Momenteel ben ik dan ook bezig met een serie portretten, waar tevens een fotoboek van gemaakt gaat worden. Het onderwerp van de serie, genaamd 'Getekend', is veteranen en tatoeages, maar het gaat meer over ‘de stoerheid van toen versus de kwetsbaarheid van nu’.

Mamiya

Tijdens langdurige projecten werk ik graag met een analoge middenformaatcamera, zoals mijn Mamiya RZ67 met een veelzijdig 110mm 2.8 objectief. De sfeer die ik hiermee kan bereiken vind ik erg mooi, ik hou bijvoorbeeld van een korrel in de foto. Ook de (kleine) foutjes die ik hiermee bereik zijn soms cadeautjes. Het geeft me meer rust om beter te kijken naar een foto voordat ik hem maak. Het proces van ontwikkelen, inscannen en bewerken vind ik namelijk een interessant proces.” 

Foto's © Jarg Woldhuis / ADHD

Foto's © Jarg Woldhuis / Preparateurs

Foto's © Jarg Woldhuis / Veteranen

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie