Exposure: Iris Jans

Redactie 2147 0
Iris Jans is een dromer. De foto’s die ze maakt gaan over haar zoektocht naar zichzelf. Daarbij maakt ze niet alleen zelfportretten, ze houdt ook van lege ruimtes, verlaten gebouwen en uitgestrekte stukken natuur.

“Ik ben een dromer. Ik zit verstrengeld in mijn gedachte­wereld.  De chaos in mijn hoofd. In mijn lijf.

Mijn foto’s gaan over het zoeken van een houding. Mezelf staande houden in de wereld. Over mijn dromen. Over hoe ik de dingen zie, of graag wil zien. Het gaat om mijn evenwicht. Het balans tussen mijn positieve en negatieve gevoelens. Mijn wrok tegenover mijn zoetste wensen. Ik speel de hoofdrol erin. Het is de zoektocht naar mezelf en alles daaromheen.
Ruimtes inspireren me. Daar zoek ik mijn draai. Probeer ik een mee te worden. Ik houd van lege ruimtes. Uitgestrekte stukken natuur. Verlaten gebouwen waar het leven verdwenen is. Die leegte schept een soort rust. Mijn foto’s zijn een uiting van mijn gevoel. Wat ik kwijt wil. Wat ik naar buiten wil brengen. Zo orden ik mezelf.

Het tonen aan de buitenwereld hiervan maakt me bewust. Daardoor krijg ik een bepaalde afstand tot mezelf en mijn werk. Soms krijg ik het verwijt zoveel zelfportretten te maken. Zoveel met mezelf bezig te zijn. Daar zit een kern van waarheid in, maar ik denk dat dit bij veel kunstenaars het geval is. Of je nou zelf op een plaatje staat of niet. Misschien wil ik ook wel meer mensen naar binnen laten kijken, in plaats van naar buiten.”

Foto's © Iris Jans

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie