Exposure: Irene Sahner

Redactie 1637 0
Woonachtig midden in het Groene Hart en al jaren hartstochtelijk verslingerd aan fotograferen, heeft Irene Sahner zichzelf gespecialiseerd in Urbexfotografie. Maar ze heeft daarnaast een fascinatie voor ‘het licht’.

“Ik vind het een uitdaging om verschillende soorten fotografie uit te proberen. Dit varieert van abstracte, strakke, minimalistische fotografie tot straatfotografie. Er zijn echter twee vormen die als een rode draad door al mijn werk heen lopen: urbex en ‘het licht’.

Urbex

Urbex (Urban Exploration) betekent voor mij het rondstruinen in verlaten, vervallen fabrieken en gebouwen (legaal en soms ook illegaal). Dat doe ik niet alleen in Nederland waar alles dichtgetimmerd zit, maar ga daarvoor speciaal naar het buitenland. In de voormalige DDR bevindt zich een 120 jaar oud complex van gebouwen dat heel lang dienst heeft gedaan als sanatorium. Die gebouwen zijn vrij toegankelijk en er bevindt zich een schat aan fotografisch materiaal.

Enthousiast

Vorig jaar ben ik er bij toeval in de vakantie langs­gereden en was razend enthousiast. Ik heb toen met beperkt materiaal gefotografeerd. Onlangs ben ik teruggegaan om daar twee dagen lang te fotograferen, maar dan met mijn volledige uitrusting. In de toekomst zal ik zeker nog eens gaan!

Licht

En dan is er die fascinatie voor licht, dat vrijwel in al mijn foto’s te vinden is. Het licht is een interessant fenomeen. Het verschijnt in zoveel verschillende vormen dat het nooit gaat vervelen. Zacht, subtiel licht kan mij ontroeren en fel licht, met harde contrasten en schaduwen vind ik heerlijk.

Ik houd me niet zo met techniek en compositie bezig. De platen die ik schiet zijn meestal intuïtief genomen. Het gaat mij veel meer om het beeld en de sfeer dan een technisch perfecte plaat.  Verder heb ik een voorliefde voor zwart-wit foto’s en beweging.

Dagelijks

Fotografie is voor mij in de loop der jaren veel meer geworden dan een hobby. Naast mijn drukke baan als leerkracht is het een belangrijk deel van mijn leven geworden. Vrijwel dagelijks ben ik ermee bezig; is het niet achter de camera, dan lees ik er veel over of bekijk foto’s van andere fotografen. Via het internet heb ik een aantal fotografen ontmoet waarmee ik regelmatig op stap ga. Er wordt dan veel over fotografie gepraat en we bekijken elkaars werk.”

Foto's © Irene Sahner

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie