Exposure: Géraldine van Wessem

Redactie 3159 0
Géraldine van Wessem blinkt uit in portretfotografie. Met de Hasselblad van de kunstacademie maakt ze indringende portretten van vooral jonge vrouwen. Ze hecht veel belang aan pure schoonheid en romantiek in haar beelden.

“Fotografie heb ik pas écht ontdekt toen ik 22 was. Toen ben ik na mijn universitaire studies de opleiding fotografie gaan volgen aan de KASK in Gent. Creatief kunnen bezig zijn is heel bevrijdend voor me geweest. Ik heb echter nog ontzettend veel te leren en ik zou ook nog meer lef moeten kweken.

In de loop van deze vierjarige kunstopleiding ontdekte ik dat portretten maken mijn grootste passie was. Daarvoor inspireer ik me op de esthetiek van modefotografie, maar behoud ik graag de eerlijkheid van de klassieke portretkunst. Ik fotografeer het liefst mensen. Ze fascineren me voortdurend: hun gezichten, expressies, stijl, persoonlijkheid… Mijn favoriete portret- en modefotografen zijn Helen van Meene, Rineke Dijkstra, Alec Soth, Lise Sarfati, Gemma Booth, Paolo Roversi, Corinne Day, Tim Walker etc. 

Ik hou er enorm van om schoonheid en romantiek in mijn beelden te brengen. Schoonheid is natuurlijk een danig rekbaar en subjectief begrip, dat ik onmogelijk kan pretenderen dat mijn werk over schoonheid gaat. Het gaat wel over hoe ík schoonheid beleef. Ik ga ervan uit dat ik waarschijnlijk op weinig sympathie kan rekenen van andere kunstenaars en –critici omdat ik zo’n belang hecht aan pure schoonheid. Ik weet dat ik hiermee de indruk geef niets te vertellen te hebben, of niet kritisch te zijn. Het feit dat ik erg met schoonheid bezig ben in mijn werk, hoeft nochtans niet te betekenen dat ik ander werk – geëngageerd, documentair, conceptueel – niet kan appreciëren. Integendeel. Maar ik maak een andere keuze in mijn eigen werk.”

 


Foto's © Géraldine van Wessem

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie