Exposure: Frank van Es

Redactie DIGIFO... 2554 0
Frank van Es is als weekwinnaar uit de lezersgallery gekomen en krijgt daarom een plekje in de Exposure-rubriek. Zijn onheilspellende landschapsfoto's zijn zowel kunstzinnig als vervreemdend.

“A good photograph is knowing where to stand”, een gevleugelde uitspraak van Ansell Adams die me erg aanspreekt. Buiten de filosofische boodschap is het vinden van het juiste standpunt, om net dat op de foto te krijgen wat je wil, erg belangrijk. 

Hobby

Ik fotografeer eigenlijk al mijn hele leven, maar er zijn periodes geweest dat de hobby lang in de hoek is blijven liggen. Door mijn baan als docent op het Grafisch Lyceum Rotterdam kwam ik een aantal jaar geleden opnieuw in aanraking met fotografie en kreeg het virus me weer volledig te pakken. Naast mijn werk ben ik daarom sinds vorig jaar ook actief als freelance fotograaf en heb bijvoorbeeld een volledige serie ansichtkaarten gemaakt voor de VVV Brabantse Wal. 

Landschapsfotografie

Mijn voorliefde gaat uit naar landschapsfotografie, maar daarnaast vind ik reis- en concertfotografie ook erg leuk om te doen. Ik trek er graag op uit met de camera, het liefst ’s ochtends vroeg. Het licht is dan op zijn mooist en vaak heb je goede omstandigheden met mist of laag tegenlicht. Ik ben in landschappen vaak op zoek naar lijnen of patronen en geef die graag grafisch weer. Daarnaast werk ik de laatste tijd veel met een ND110 filter op mijn Canon EOS 50D. Dit geeft me de mogelijkheid om te werken met lange sluitertijden, wat een mooi vervreemdend resultaat oplevert.

Zwart-wit

Fotograferen doe ik alleen nog maar in raw-bestanden en mijn workflow loopt volledig via Lightroom en Photoshop. Een groot gedeelte van mijn foto’s zet ik om naar zwart-wit, waarvoor ik meestal Silver Efex Pro gebruik.”

Foto's © Frank van Es

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie