Exposure: Dennis Oosterbaan

Redactie DIGIFO... 2124 0
Dennis Oosterbaan is als weekwinnaar uit de lezersgallery gekomen en krijgt daarom een plekje in de Exposure-rubriek. Hij is zo kritisch over zijn eigen werk, dat hij vaak het verwijt krijgt dat het lijkt alsof hij analoog fotografeert; bang om een rolletje te verpesten.

“Volgens mij kon ik eerder een potlood vasthouden dan een vork, gedurende mijn hele jeugd heb ik namelijk getekend. Inmiddels ben ik het tekenen waarschijnlijk wel verleerd, maar de creativiteit, die blijft. Die creativiteit uitte zich weer toen ik een eenvoudige compactcamera kreeg. Het ding had slechts 3,2 Megapixels en geen zoom, maar toch wist ik er creatieve beelden uit te persen. Inmiddels ben ik een klein jaar serieuzer bezig met fotograferen, dat wil zeggen met een spiegelreflex. Ik dacht eerst dat ik met een Nikon D60 wel vooruit kon, maar na een half jaar botste ik al tegen de grenzen van het apparaat aan. Een D90 zit er dan ook aan te komen. Ik gebruik verder een Nikkor 18-200mm en een Sigma 10-20mm.

Keuzes

Naast veel lezen en kijken naar anderen ben ik voor mijn gevoel wel toe aan een opleiding aan de fotovakschool. Daar hoop ik dan ook volgend jaar mee te starten. Momenteel fotografeer ik eigenlijk nog van alles en mijn portfolio is dan ook best versnipperd. Ik wil (of eerlijker: kan) mij nog niet richten op één onderwerp wat mij niet alleen fascineert, maar ook blijft fascineren. Ik zie nog teveel verschillende momenten en onder­werpen die ik zou willen vastleggen. 

Kritisch

Ik hoor vaak dat ik erg kritisch ben over het wel of niet nemen van een foto en dat het soms lijkt alsof ik analoog fotografeer; bang om een rolletje te verpesten. Maar dat is nu eenmaal mijn manier. Ik geloof niet zo in het massaal maken van foto’s en er dan op vertrouwen dat er een goede tussen zit. Leuk vind ik dat in elk geval niet. Ik besteed dan ook niet meer dan drie tot vijf opnames aan een onderwerp. Daarbinnen moet het gelukt zijn. Het liefst ga ik alleen op pad, de natuur in. Daar kan ik uren zoet zijn. Als ik dan een mooie opname overhoud, ben ik tevreden. Daarnaast zoek ik de laatste tijd ook vaker steden op, mensen en architectuur. 

Fantastisch

Fotografie is voor mij een voortdurende groei in techniek en creativiteit. Als ik zie wat ik allemaal binnen één jaar geleerd heb, dan kijk ik reikhalzend uit naar de komende jaren. Het is een fantastisch en eerlijk proces, zonder shortcuts.” 

Foto's © Dennis Oosterbaan

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie