Exposure: Anjo de Haan

Redactie 2424 0
Als geheel autodidactisch fotograaf werkt Anjo de Haan zowel als fotojournalist, in opdracht voor bedrijfsreportages en als documentairefotograaf. Daarnaast is hij geregeld bezig met conceptuele fotografie, of zoals hij het zelf noemt, illustratieve fotografie.

“Waarom ik foto’s maak zoals ik ze maak weet ik eigenlijk niet zo goed. Het zal met smaak en belangstelling voor bepaalde onderwerpen te maken hebben. Om die reden ben ik dan ook graag bezig met conceptuele fotografie. Tegelijkertijd maak ik ook gretig gebruik van onderwerpen die voorhanden zijn om ze los te weken van hun context, zodat het lijkt alsof er iets nieuws is ontstaan. Dat ‘nieuwe’ beeld kan zowel realistisch als abstract- of surreëel van vorm zijn. Spelen met dit soort concepten is enorm inspirerend. Bovendien maakt bijvoorbeeld het werken met modellen het proces ook nog eens veel leuker.

Vangen

Het fotografisch verslaan van nieuwswaardige gebeurtenissen is een boeiende onderdeel. Je verdiepen in de sociale, politieke- en culturele aspecten van de maatschappij vergen een brede belangstelling en vooruitziende blik. Dat gaat lang niet altijd alleen over ‘grote’ landelijke thema’s, maar vaak over zaken die de mensen direct en dagelijks raken. Dan te proberen die beelden zo te ‘vangen’ dat er inhoudelijk sterke en veelzeggende foto’s ontstaan. Het verhaal achter de uiterlijke schijn tevoorschijn halen; dat is wat ik probeer, met vallen en opstaan. 

Jury

Inspiratie vind ik bij veel fotografen, via allerlei media. Een constante honger naar beeld-  en een grote dosis nieuwsgierigheid naar de werkwijze van andere fotografen resulteerden in een behoorlijk gevulde boekenkast. In 2009 was ik betrokken als jurylid bij de Post Middendorp Fotografieopdracht van de provincie Groningen. Het met collega’s uitwisselen van inzichten en commentaren over en op de ingezonden beelden, allen van zeer hoog niveau, is zeer leerzaam en inspirerend. Ik heb die opdracht dan ook met veel plezier gedaan.”

Foto's © Anjo de Haan

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie