Tentoonstelling Fotomuseum Den Haag

Expositie: Voorbij de grenzen van de DDR - Ute Mahler en Werner Mahler

Christel de Wolff 609 0
De Duitse fotografen Ute en Werner Mahler kijken naar het leven van de mens. Niet naar celebrities en niet naar glamoureuze of dramatische momenten, maar naar de 'gewone' mens. De mens die zijn leven lijdt in slaperige voorsteden en vergeten volksbuurten. Juist door de lens van het fotografenechtpaar wordt de persoon bijzonder.
Het Fotomuseum Den Haag toont nog tot en met 22 september 2019 een selectie van bijna vijftig jaar werk van het duo. Het werk beslaat van hun eerste solo werken in Duitsland ten tijde van de DDR tot hun meer recente vervaardigde series. Zo wordt ook de nieuwste serie 'Kleinstadt' getoond.

Birna, Reykjavik, 2009. Uit de serie Monaliseren der Vorstädt. Ute Mahler, Werner Mahler. Via Fotomuseum Den Haag

Nieuwste serie Kleinstadt

De Mahlers' meest recente, gezamenlijke fotoserie Kleinstadt (2015-2018) brengt het leven in de Duitse provinciesteden in beeld. Dit omvangrijke documentaire fotoproject kan gezien worden als een samenvatting van hun afzonderlijke oeuvres en een voorlopig hoogtepunt in hun veelomvattende carrière.

Kleinstadt, 2015-2018. Ute Mahler, Werner Mahler. Via Fotomuseum Den Haag.

Tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag

De tentoonstelling Ute Mahler & Werner Mahler - Voorbij de grenzen van de DDR toont een greep uit de oeuvres van twee markante persoonlijkheden uit de naoorlogse geschiedenis van de Duitse fotografie. Het is het eerste grote overzicht van hun werk in Nederland en beslaat de periode vanaf het begin van de jaren zeventig tot het heden. Naast maatschappijkritische reportages zijn ook portretten en landschappen te zien. Waaronder de portretten die Ute maakte van Nina Hagen en Angela Merkel. Sommige werken zijn in opdracht gemaakt, andere zijn ongepubliceerd gebleven of in eigen beheer uitgevoerd. De tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Haus der Photographie / Deichtorhallen Hamburg.

Meer info via de website van het Fotomuseum Den Haag.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel