Ode to Youthful Daredevils

Expositie: The Anarchist Citizenship - Nadine Stijns en Amal Alhaag

Christel de Wolff 1180 0
‘The Anarchist Citizenship. Ode to Youthful Daredevils’ is een project van onderzoeker Amal Alhaag (1983) en sociaal geëngageerd kunstenaar Nadine Stijns (1977) over de bevolking van Somaliland. Tot en met 16 juni 2019 bezoek je de kleurrijke expositie in de Kunsthal.

Somaliland, het gebied in het  noordwesten van Somalië opereert sinds 1991 als een zelfverklaarde onafhankelijke staat. In ‘The Anarchist Citizenship’ onderzoekt het duo met Somalische kunstenaars hoe Somalilanders hun burgerschap vormgeven door middel van mode, architectuur, vriendschap en cultuur. Nadine Stijns en Amal Alhaag fotograferen in samenwerking met de afgebeelde vrouwen, jongeren en andere locals – die vaak als artdirectors optreden – de unieke beeldcultuur van Somalilanders.

Visuele cultuur van Somaliland

Afgebeeld op zijden doeken en plexiglas geven de tientallen kleurrijke foto’s, in tegenstelling tot de veelal heersende Westerse opvattingen, een meer genuanceerd beeld van deze regio. Geometrische beelden van modernistische gebouwen, beschilderde toegangspoorten en kleurrijke benzinestations vergezeld door in de lucht drogende tie dye doeken, populaire logo’s zoals Gucci en WhatsApp, dollartekens en henna. Unieke beelden die een inkijkje geven in dit bijzondere land, maar uiteindelijk zijn het de portretten van stijlvolle Somalilanders in zelfgekozen poses, die het geijkte beeld van dit gebied herzien.


Untitled 01, 2017, Nadine Stijns en Amal Alhaag  / Farhiyo, 2017, Nadine Stijns en Amal Alhaag. Bron: Kunsthal Rotterdam

Expositie: The anarchist Citizenship

De tentoonstelling 'The Anarchist Citizenship. Ode to Youthful Daredevils' is te zien in de Kunsthal te Rotterdam. Meer info en tickets vind je op de website van de Kunsthal

Over Nadine Stijns en Amal Alhaag

Tijdens hun eerste ontmoeting in 2013 kwamen Nadine Stijns en Amal Alhaag er achter dat zij een voorliefde delen voor mode, muziek, jeugd- en popcultuur en beiden werken aan projecten omtrent diaspora gemeenschappen. Amal Alhaag bezoekt in 2014 voor het eerst Somaliland en deelt haar bevindingen met Nadine Stijns. De verhalen en de verschillende meegenomen textielsoorten dienen uiteindelijk als aftrap van het project om de identiteit, individualiteit en het imago van de Somalilanders te onderzoeken en vast te leggen. Hierbij bevraagt het duo continue de relatie tussen makers, geportretteerden en de kijker. Met behulp van fotografie laten ze in de ‘The Anarchist Citizenship’ de creativiteit en de eigen realiteit van de Somalilanders zien.

Meer beelden van de expositie en het project vind je op de Instagram-pagina van Nadine Stijns en van het project @Anarchistcitizenship.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel