Expositie: Mens op Zee - hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen

Redactie DIGIFO... 633 0
Van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023 presenteert Het Scheepvaartmuseum samen met de Dutch National Portrait Gallery Mens op Zee. Deze fotografietentoonstelling toont een veelzijdige maritieme wereld portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen.

Mens op Zee dompelt je onder in de veelzijdige en soms tegenstrijdige maritieme wereld. De rijke verzameling fotografische werken, waarvan veel nooit eerder tentoongesteld zijn, toont een brede waaier aan persoonlijke verhalen die achter de wereld op zee schuilgaan.

Identiteit en transitie 

De tentoonstelling belicht de vaste rollen en veranderlijke identiteiten van de mens op zee: sociale structuren en hiërarchie aan boord tegenover vrijheid en transitie. De mens op zee is letterlijk in beweging, reist – soms noodgedwongen – van A naar B, bevindt zich tussen twee werelden en vaart voorbij de grenzen van het bekende. Op het snijvlak tussen heden en verleden belicht Mens op Zee menselijke verhalen achter grotere thema’s als gender, inclusie en migratie.

Fotografie in alle soorten en maten 

Mens op Zee toont fotografie in uiteenlopende verschijningsvormen, gemaakt door professionele fotografen, varende amateurs, instituten en kunstenaars. Van een daguerreotypie en zoutdruk van het oudst bekende portret van een Nederlandse zeeman, tot de hedendaagse seascapes van Dolph Kessler en Mischa Keijser, van glasnegatieven met mede-bemanningsleden in alle rangen en standen van stuurman Willem Dirk Duijf, tot een immersive beeldinstallatie van de dia’s van solozeiler Herman Jansen.

De tentoonstelling is bij Het Scheepvaartmuseum te zien van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023.

Info: dutchnationalportrait.gallery & hetscheepvaartmuseum.nl

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie