Een moment vastleggen: Kun je het leren of is het een instinct?

Mark IJsendoorn 982 0
Kun je mensen leren een echt goede foto te maken op een kritiek moment? Of is het vooral talent? Dat is de vraag die deze video getiteld ‘Capturing the Moment’ van CBS stelt.

Aan het woord is Alyssa Adams, de vrouw van fotograaf Eddie Adams die in 1969 een Pulitzer prijs won voor zijn foto van een Vietcong-gevangene die op straat werd geëxecuteerd. Samen zetten zij in 1988 de Eddie Adams Workshop op. Hier zouden veteranen in de wereld van de fotojournalistiek nieuwe fotografen leren hoe ze sterke, opmerkelijke beelden moesten schieten.

‘Veel mensen begrijpen volgens mij niet wat ze precies zien. Dat instinct heb je nodig. Je ziet iets of je ziet het niet. Kun je leren om te zien? Ja, dat kan.’

De Eddie Adams Workshop is inmiddels zo prestigieus dat er jaarlijks slechts 100 leerlingen van over de hele wereld worden geselecteerd, op basis van hun portfolio, om hier te mogen leren van de meesters. In de video komen instructeurs als Caroline Cole, Carol Guzy, John Filo en John H. White aan het woord en geven ze hun eigen visie op de vraag: een moment vastleggen, is dat te leren?

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark