Stiekem schieten

Een blik in het bijzondere Japanse trein-leven

Siem van Woerkom 268 0
Fotograaf Pak Han maakt iedere dag foto's tijdens zijn commute naar zijn werk in de ochtend. Dit heeft een prachtige serie opgeleverd die zeker bekeken moet worden.

Een andere wereld

Fotograaf Pak Han is gek op het fotograferen van mensen. Zolang er maar levende onderwerpen in zijn shots voor komen is hij tevreden. Zijn favoriete plek om zijn bijzondere beelden te maken is het openbaar vervoer in Japan. Tokyo is extreem hectisch en wanneer je er goed rond kijkt zal je altijd iets vinden om vast te leggen. 

'Het was een aangename cultuurschok toen ik Japan voor het eerst bezocht in 2006. Ik hield vooral van Tokyo. Het is een stad die bruist van energie en rijk is aan cultuur. Een combinatie van oud en ultramodern. De verleiding van Japan was krachtig dus uiteindelijk heb ik er meer en meer reizen gemaakt met mijn camera in de hand.'

(beeld: Pak Han)

Treinleven

'Een van de vele fascinerende dingen over Japan en Tokyo in het bijzonder, is het enorme spoorwegsysteem en de mensen die het gebruiken. Ik woon zelf in Californië, waar we een autocultuur hebben en de meesten van ons brengen dan ook vele uren door in auto's om zich verplaatsen. Voor de Japanners zijn treinen het belangrijkste vervoermiddel. Ze zitten bijna dagelijks in de treinen en treinstations om naar hun werk of school te pendelen en boodschappen te doen. Om het leven van al deze drukke zielen gemakkelijker te maken, zijn alledaagse benodigdheden, zoals supermarkten, restaurants en andere talloze retailers te vinden in of bij de stations. Het is best handig, zelfs voor toeristen. Ik kocht de lekkerste dumplings in het Shin-Osaka treinstation en at ze voor de lunch in de Tokyo-gebonden Shinkansen (bullet train). Dat zijn momenten die je nooit meer vergeet.'

(beeld: Pak Han)

'Ik kijk er altijd naar uit om in Japan met de trein te rijden. Als straatfotograaf kan ik mensen in hun dagelijks leven observeren en iets vastleggen dat uniek Japans is, maar ook creatief worden door elk frame samen te stellen op mijn eigen manier, om een ​​interessant verhaal te vertellen. Ik hoop dat ik door het delen van deze foto's een klein stukje van de intrigerende cultuur van Japan kan laten zien.

Kijk voor meer foto's van Pak Han's trein serie op de website van de fotograaf. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem