Dodge en Burn: waarom de Channel Mixer niet helpt

Dodge en Burn: waarom de Channel Mixer niet helpt

Redactie DIGIFO... 2781 0
Daniel Hagar heeft slecht nieuws voor iedereen die gewend is om een Channel Mixer hulp laag te gebruiken tijdens het Dodge en Burn proces. In een nieuwe video vertelt de retoucheer-expert namelijk dat je hier beter mee kan stoppen.

De Channel Mixer laag

Op zijn YouTube kanaal deelt Daniel Hagar zijn tip als onderdeel van zijn “Breaking Bad Retouching Habits” serie. In de video legt hij uit waarom je wél een hulplaag moet gebruiken tijdens het dodge en burn proces, maar vooral ook waarom dit niet een Channel Mixer laag moet zijn.
Volgens Daniel Hagar is de hulplaag er tijdens het dodge en burn proces om te kunnen focussen op de helderheid. De populairste manier om zo’n hulplaag te creëren, is door in een Channel Mixer laag het rood-niveau erg naar beneden te halen en het blauw-niveau flink op te schroeven. Daniel Hagar zegt nu echter dat deze manier niet de goede helderheid-waardes van je foto representeert. Je kan hierdoor dus na het dodgen en burnen vlekjes op de huid vinden die er voorheen niet waren!

Dodge en Burn

In zijn video suggereert Daniel Hagar dat er betere manieren zijn om een hulplaag te creëren. Hij raadt aan om een zwart-witte aanpassingslaag op saturation blend mode te zetten, of een neutrale kleurlaag op color blend mode. Daarna kun je het contrast vergroten met een nieuwe curves aanpassingslaag. Deze opties laten je op de helderheid waardes focussen zonder deze verkeerd te registreren.
In zijn video legt Daniel Hagar stap voor stap uit hoe je deze hulplagen kan instellen.

 

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie