Documentaire over Thomas Morel

Christel de Wolff 277 0
In de documentaire ‘Picture Perfect’ zie je fotograaf Thomas Morel in actie. De documentaire in Close Up was op donderdag 11 oktober te zien op NPO 2. Gemist? Je kunt hem gelukkig ook terugkijken

Over Thomas Morel

De Nederlandse fotograaf Thomas Morel is gefascineerd door beweging. Hij richt zijn camera op roofvogels in duikvlucht, op spartelende vissen in snel stromende beekjes, en op dansers die sprongen maken in een regen van verf of water.

Thomas Morel verhuisde op zijn zestiende van Nederland naar het Noorse Feios. Zijn ouders wilden er een boerderij beginnen. Om zijn vrienden in Nederland te laten zien hoe mooi Noorwegen was, begon hij te fotograferen en leerde zichzelf de kneepjes van het vak. Hij studeerde sport en combineerde zijn interesse voor het menselijke vermogen om de zwaartekracht te trotseren met zijn passie voor fotografie. 


© Thomas Morel

Internationale fotografie carrière

Ondanks zijn jonge leeftijd geniet Morel internationale bekendheid met zijn foto's. Terwijl hij gestadig carrière maakt met campagnes voor onder andere Puma, Nike, NYC ballet en de Noorse Opera, blijft in al zijn projecten het moment dat te snel gaat voor het menselijk oog centraal staan. Zijn filosofie: hoe hoger je doel is, hoe verder je komt.

Ondertussen heeft hij het niet gemakkelijk met zichzelf. Zijn tomeloze ambities en de hoge eisen die Morel aan zichzelf stelt geven hem veel onnodige stress. Na een druk project dat veel tijd had gekost viel hij in een zwart gat. Het bleek erger te zijn dan hij had gedacht. Hij verbleef zelfs enige tijd in een psychiatrische kliniek. Periodes waarin hij hyperactief en geïnspireerd is, worden onvermijdelijk gevolgd worden door depressies waaraan hij zich met moeite ontworstelt. 


© Thomas Morel

Documentaire Picture Perfect over Thomas Morel

'Picture Perfect' is een inspirerend en sympathiek portret over artistieke passie en de keerzijde ervan.  Kijk de documentaire hier terug.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel