Lekker ontwerp, scherpe resultaten

Dit is de nieuwe Voigtlander 50mm f/2.0 APO-LANTHAR FE

Siem van Woerkom 754 0
Voigtlander noemt het 'de sterkste standaardlens aller tijden in de geschiedenis van Voigtlander'. Wat maakt deze lens zo bijzonder?

Speciale gelegenheid

Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de Voigtland Classic Line komt Voigtlander met de nieuwe APO-LANTHAR 50 mm f/2.0, die exclusief is ontwikkeld voor Sony E-Mount full-frame camera's. De naam APO-LANTHAR wordt alleen toegekend voor de extra sterkelenzen in het Voigtlander-assortiment. En met de nieuwe APO-LANTHAR 50 mm f/2.0 is er een nieuwe klassieker toegevoegd aan deze prachtige lijn.Het ontwikkelingsdoel was om het hoogste niveau van beeldprestaties te bieden zonder in te leveren op het ontwerp (die zoals altijd lekker retro is). Voor dit doel werden bijna alle technisch mogelijke registers opgesteld om deze topprestaties te garanderen.

Twee asferische lenselementen, vijf met gedeeltelijke dispersie, en een optische berekening die chromatische aberraties tot bijna nul reduceert.  Het totaal van 12 diafragmabladen met speciale vorm, zorgen ervoor dat niet alleen bij opening f/4.0 maar ook bij grotere openingen zoals f/2.0 een mooie cirkelvormige opening ontstaat. Dit zorgt voor die prettige 'Voigtlander' circulaire bokeh die we kennen van de rest van de lenzen uit de line-up. Autofocus aanwezig? Nope. Zoals gebruikelijk bij Voigtländer, worden de diafragmakeuze en de scherpstelling handmatig gedaan, maar met de focuspeaking-functie op de meeste moderne camera's kan dit heel precies worden gedaan. De sluiter klikt in 1/3 stappen en kan ook volledig worden geschakeld naar traploos (en is daardoor extreem stil, plus ideaal voor video).

Mooi, retro en compact. De Voigtlander formule

De Voigtlander APO-LANTHAR 50 mm f/2.0 heeft elektrische contacten die de lensinstellingen in de beeldopname integreren met de Exif-informatie die ontstaan tijdens het fotograferen. Bovendien is de lens uitgerust met een afstands-decoder, die de ondersteuning van 5-assige beeldstabilisatie op Sony-camera's mogelijk maakt door de afstand tot het onderwerp aan te geven om zo cameratrillingen te compenseren. Geen autofocus dus, maar wel veel andere extra's. 

Een kleine samenvatting;

  • Ontworpen en geoptimaliseerd voor Sony full-frame camera's met E-mounts
  • Uitstekende prestaties door het gebruik van asferische lensoppervlakken
  • Extreem solide en duurzame constructie
  • Handmatige focus met focus peaking voor precieze focus
  • Ingebouwd sluiter-klik-stopmechanisme voor video
  • Optisch ontwerp dat chromatische aberraties elimineert
  • 12 diafragmabladen zorgen voor een mooie cirkelvormig bokeh

Informatie over de marktintroductie en verkoopprijs is nog niet beschikbaar maar zal later deze maand worden aangekondigd.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem